Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санiтарно-гiгiєнiчнi вимоги до тари та пакувальних матеріалів

Дата: 22.05.2025 09:37
Кількість переглядів: 66

Фото без описуТара i пакувальнi матерiали для харчових продуктiв повиннi вiдповiдати вимогам нормативної документацiї, захищати продукти вiд забруднення, запобiгати псуванню i мати належне маркування. До того ж вони повиннi бути нетоксичними, не становити загрози безпечностi та придатностi харчових продуктiв за певних умов зберiгання i споживання, не змiнювати їх органолептичнi показники. За потреби оборотна тара повинна бути досить тривалого використання, легкою для миття i дезiнфекцiї.

Поряд з тарою iз дерева, сталi, алюмiнiю широко використовується тара з полiмерних матерiалiв: вiнiпласту (ящики), полiстиролу (лотки,ємкості для зберiгання продуктiв), полiетилену високого та низького тиску рiзних марок.

Як пакувальнi матерiали використовують пергаментний папiр, целофан, алюмiнiєву фольгу, полiмернi матерiали. Алюмiнiєва фольга повинна мiстити до 0,1 % свинцю i цинку, до 0,05% мiдi.

Oстаннім часом для кращого збереження продуктiв використовують полiмернi матерiали, яким властивi найкращi бар'єрнi властивостi, тобто такі, що мають здатнiсть перешкоджати проникненню газiв (таких, як кисень, вуглекислий газ), водяної пари i стороннix запахiв. Стабiльна атмосфера всерединi пакету дозволяє запобiгти розвитку згубних мiкроорганiзмiв i зберегти продукт для подальшого безпечного споживання. Особливо це стосується ситуацiї, коли як упаковка використовується пакет з багатошарової бар'єрної плiвки, герметично заварений пiд вакуумом. У цьому випадку бiльшiсть бактерiй з атмосфери пакету будуть видаленi. Kpiм того, якщо цей пакет надалi буде пастеризований або стерилiзований, то термін зберiгання продукту буде значно збiльшений.

Таким чином, непроникнiсть полiмерних матерiалiв стосовно газiв (перш за все - кисню i водяної пари) i є головним чинником, який впливає на термiни зберiгання, що слiд враховувати при виборi матерiалу для упаковки. Узятi окремо полiмернi матерiали не мають тих унiверсальних якостей, якi здатнi забезпечити всю палiтру споживчих властивостей. Так, деякi з них мають прекраснi бар'єрнi властивостi вiдносно кисню, але водночас добрепроникнi для водяної пари. Kpiм того, далеко не вci з них можна використовувати як матерiал, що добре приварюється до матepiaлу пакувальної пiдложки. Тому звичайно як пакувальний матерiал з гарними бар'єрними властивостями використовують багатошаровi плiвки. Саме вони спроможнi забезпечити всю необхiдну гаму споживчих властивостей упаковки,що дозволяють зберiгати продукт протягом тривалого часу без втрати якостi.

Серед найбiльш поширених типiв можна назвати плiвки з кiлькiстю шарiв вiд 2 до 5. Деякi пакувальнi матерiали з надзвичайно високими бар'єрними властивостями мають плiвки з кiлькiстю шарiв 11 i бiльше.

Як вiдомо, зниження температури навколишнього середовища i збiльшення товщини полiмерного матерiалу пiдвищують баp'єpнi властивостi плiвкового матерiалу. Якщо звести значення коефiцiєнтiв проникностi вiдносно кисню i водяної пари для рiзних полiмерних матерiалiв, то, за даними фiрми Exxon-Mobil, найбiльш високi бар' єpi властивостi вiдносно кисню має матерiал ЕVОН (етiленвiнiловий спирт), який, проте, через свою дорожнечу використовується досить рiдко. Безумовним лiдером (за обома показниками бар'єрних властивостей) є PVDC (полiвiнiлдiхлорiд), проте він не пiддається вториннiй переробцi, практично нiяк не утилізується, а,крім того, при його спалюваннi утворюються отруйнi гази. Найчастiше як плiвки, здатнi перешкоджати проникненню водяної пари в упаковку, використовуються такi, до складу яких входить HDPE (полiетилен високої щiльностi). Так, наприклад, цей матерiал використовується для упаковки сухих снiданкiв. Найбiльш поширеним типом бар'єрних плiвок, призначених для зберiгання м'ясних i рибних продуктiв, є плiвки, що мiстять у своєму складi LDPE (полiетилен низької щiльностi) i РА(полiамiд). Такий тип упаковки, мабуть, i є найоптимальнiшим варіантом з погляду спiввiдношення «цiна - якiсть».

Особлива увага придiляється упаковцi свiжого м'яса i риби. У даному випадку необхiдно знати,що в живому органiзмi м'ясо стерильне, оскiльки лейкоцити крові не залишають шансу чужорiдним бактерiям на виживання. Проте пiсля обробки продукту бактерiї, що потрапляють на поверхню м'яса з повiтря або вiд предметів,з якими воно контактує, негайно починають розмножуватися, причому за законом геометричної прогресії. Тому при пакуваннi м'яса або риби принципово важливим є тривалiсть часу вiд моменту обробки й умови зберiгання продукту. Oстаннім часом при упаковцi охолодженого свiжого м'яса застосовують пакети, виготовленi з бар'єрних плiвок з модифiкованою атмосферою всерединi завареного пакету, яка очищена вiд бактерій. У цьому випадку звичайно використовують атмосферу iз вмістом 70% кисню i 30% вуглекислого газу. Обидва види газу за такої концентрацiї перешкоджають активному розмноженню низки бактерiй. Kpiм того, кисень, насичуючи гемоглобiн кровi, додає м'ясу яскраво-червоного кольору, що покращує його зовнiшнiй вигляд.

 

Лікар із загальної гігієни

Івано-Франківського

районного відділу

ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»

Лідія ПОПОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь