Профілактика гострих кишкових інфекцій під час святкування Новорічних свят
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це велика група інфекційних хвороб, які викликаються різноманітними мікроорганізмами, об'єднані подібним характером проявів у вигляді порушень роботи шлунково-кишкового тракту та ознак інтоксикації, основними клінічними проявами є нудота, блювота, біль в животі, пронос, загальна слабкість та підвищення температури тіла.
Джерелом інфекції є хвора людина з клінічними проявами інфекції або здоровий носій – людина без клінічних проявів хвороби, проте збудник циркулює в її організмі, зберігається та виділяється у зовнішнє середовище. Хворі або носії становлять небезпеку для оточуючих, так як з фекаліями виділяється у довкілля велика кількість збудників ГКІ, які через забруднену воду, предмети побуту, руки або харчові продукти знову потрапляють до кишківника здорової людини.
Звертаємо Вашу увагу,що не всі власники та працівники закладів торгівлі і громадського харчування добросовісно та відповідально відносяться до своїх професійних обов’язків, і в деяких випадках використовують передсвятковий період для збуту протермінованих та неякісних харчових продуктів.
Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
- купляти продукти харчування та алкогольні напої в спеціалізованих магазинах, звертати увагу на терміни реалізації, умови зберігання, вигляд упаковки;
- при сумнівній якості харчових продуктів ви маєте повне право вимагати у продавця посвідчення про якість (сертифікати якості, висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи);
- не вживати продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та термін споживання яких закінчився;
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни: перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;
- вживати тільки свіжу приготовлену їжу; салати зберігати в незаправленому виді; заправляти салати безпосередньо перед вживанням;
- приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання піддавати повторній термічній обробці;
- зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2-х годин;
- свіжі овочі, фрукти ретельно промивати водою, при сильних забрудненнях – обдавати окропом;
- зберігати сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
- у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури, слабкість) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Дослухайтесь до цих рекомендацій і порад та пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!
Лікар-епідеміолог
Івано-Франківського
районного відділу
Ольга ГОЛУБЧАК