Інтервальне голодування. Що потрібно знати
Інтервальне голодування — спосіб прийняття їжі, за якого протягом доби є періоди голодування, тривалістю 14-23 годин. Також іноді інтервальним голодуванням називають форми голодування, коли їжа не вживається протягом 1-2 днів тижня.
Існує три методи інтервального голодування, а саме: голодування з розвантажувальними днями, періодичне голодування та обмежене в часі харчування. Всі вони передбачають вживання достатьої кількості води — приблизно 1/30 від маси тіла — протягом періоду голодування.
Багато людей сьогодні обирають саме інтервальне голодування. Як результат — можна не лише схуднути, але й вивести з організму токсини, підвищити самооцінку. Цікаво, що цей метод застосовували вже дуже давно як дієвий спосіб покращити роботу мозку у військових.
Проте підходити до інтервального харчування, як і будь-якого іншого виду голодування, потрібно з розумом. Цей метод підходить лише цілковито здоровим людям. Тож якщо ви сумніваєтеся, краще попередньо проконсультуватися з лікарем.
Інтервальне голодування: правила харчування
Інтервальне голодування може бути корисним, але в деяких випадках приносить організму і шкоду. Тому варто розумно та усвідомлено підходити до цієї дієти, радить дієтологиня. Спочатку треба підготуватися. Наприклад, кілька днів поспіль готувати легку вечерю. Тіло звикне і перші дні голодування пройдуть з меншим стресом.
Звичайно, не варто забувати про збалансоване харчування. Якщо ви протягом 8 годин будете вживати лише бургери, такий підхід погано вплине на організм. Періодичне голодування може проходити з таким раціоном:
рисова, гречана, вівсяна каша, кус-кус, булгур — 150-200 г;
яйця, риба та легке м’ясо (курятина) — не менше 200 г;
овочі — близько 500 г;
фрукти — не менше 200 г.
Інтервальне голодування має й інші правила. Лікарка рекомендує не забувати про здоровий сон, який повинен тривати не менше 7 годин. Лягати спати краще до 23:00. Особливо це важливо саме під час інтервального голодування, коли організм і так виснажений.
Дієтологиня також наголошує, що вона рекомендує проводити інтервальне голодування не частіше двох разів на місяць. А також обережно та повільно виходити з режиму, особливо, якщо ви практикували інтенсивне голодування як от 24 на 0.
Інтервальне голодування для схуднення: кому не варто ризикувати
Протипоказаннями до цього методу харчування є:
захворювання тканин чи органів (ерозії, виразкова хвороба, холецистит, панкреатит);
проблеми з шлунково-кишковим трактом (закрепи, здуття живота);
цукровий діабет;
рефлюксна хвороба (коли відбувається застій жовчі в правому підребер’ї);
харчові розлади поведінки;
приймання певних лікарських засобів (ібупрофен, аспірин, парацетамол, преднізолон, знеболювальні, антибіотики та оральні контрацептиви);
аменорея (відсутність місячних);
порушення балансу води та солі в організмі;
низький рівень гемоглобіну.
Біолог санітарно-гігієнічної лабораторії
Івано- Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Лілія РОШКО