Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сіль та цукор в стравах шкільної їдальні повинні обмежуватись

Дата: 20.11.2024 10:23
Кількість переглядів: 57

Фото без описуГоловне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80% усіх захворювань тією чи іншою мірою пов’язані із харчуванням, а 40% з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини.  

Надмірне споживання кухонної солі спричиняє проблеми зі здоров'ям, зокрема високий кров'яний тиск і хвороби серця. 

Надмірне споживання цукру порушує енергетичний баланс і призводить до зайвої ваги й ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, а також  викликає карієс зубів.

Енергетична і поживна цінність їжі у закладах освіти повинна відповідати віковим потребам дітей. За рекомендаціями ВООЗ, які базуються на принципах здорового харчування, страви, які виготовляються на харчоблоці закладу освіти, повинні містити знижений вміст як солі, так і цукру.

Вимоги до вживання солі:

- в процесі приготування їжі слід використовувати виключно йодовану сіль;

- сіль не повинна додаватися в страву після її приготування;

- вміст солі в страві не повинен перевищувати 0,3 г на 100 г;

- щоденне споживання солі при п’ятиразовому харчуванні не повинно перевищувати 4 г на день для учнів 1-4 класів та 5 г на день для учнів 5-11(12) класів. Кількість солі залежить від кількості прийомів їжі та кількості страв на один прийом їжі, наприклад, 1 г на сніданок та 2 г на обід.

Вміст цукру теж обмежується в добовому раціоні дітей.

Під час приготування страв на харчоблоці закладу вміст доданого цукру не повинен перевищувати 5 г на 100 г готової страви або виробу.

Вміст природнього цукру (фрукти та овочі, молоко та інші продукти) не обмежується.

Харчові продукти, призначені для продажу у буфетах, торговельних апаратах, та страви, які пропонуються дітям, але не виготовляються в закладі освіти, повинні містити  не більше 10 г цукрів на 100 г/мл готового продукту,  повинні бути без додавання підсолоджувачів, синтетичних барвників, ароматизаторів, підсилювачів смаку та аромату. Дозволено тільки додавати ванілін, етилванілін або ванільний екстракт.

При приготуванні хлібобулочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту.

Наголошуємо: контрольоване вживання солі та цукру – це турбота про своє здоров’я та здоров’я наших дітей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь