Нітрати та якість води з криниць
Нітрати – це солі нітратної кислоти, які є постійним складником природних вод, і в невеликих дозах вони вважаються малотоксичними. Однак в організмі під впливом кишкової мікрофлори нітрати перетворюються у нітрити, які є більш токсичними.
Відповідно до державних та європейських стандартів, концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати:
-
Україна: водопровідна і кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3;
-
Аби зменшити ризик впливу нітратів на організм, необхідно пам'ятати, що:
- Важливо доглядати та тримати у чистоті територію поблизу колодязя, каптажу джерела чи кювету.
- Не варто пити воду із колодязів і каптажів джерел, де вміст нітратів перевищує норму (50 мг/л). Особливо це стосується дітей та вагітних жінок;
- Для приготування їжі дитині до 3-х років необхідно використовувати чисту від нітратів питну воду;
- Облаштовувати бювети, колодязі чи джерела слід на незабрудненій та захищеній території.
- Чистити, відкачувати воду та проводити спеціальну дезінфекцію колодязів треба не менше одного разу на рік. Після етапу дезінфекції воду необхідно відкачати повторно. Користуватися колодязем можна уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю питної води.
Лікар із загальної гігієни Івано-Франківського
районного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ»
Ю. Мікула