І знову ботулізм!
20 серпня 2024р зареєстровано новий випадок ботулізму, цього разу у мешканки міста Івано-Франківська. Хвороба виникла після вживання копчених м’ясопродуктів, Діагноз встановлено вчасно, хвору госпіталізовано. Після надання кваліфікованої допомоги, введення ботулінічного антитоксину стан хворої задовільний.
Нагадуємо, що ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.
Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином виникають від вживання консервованих грибів.
З метою попередження захворювання на ботулізм не рекомендується:
-купувати на ринках у приватних осіб, тим більше, у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти, копчені в домашніх умовах. Купуйте вище згадані продукти тільки при наявності у продавця документів з інформацією про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.
-вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах.
Уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.При виготовленні консервів з м’яса, риби, грибів в домашніх умовах дотримуйтесь технології приготування (температура, час, інгредієнти та ін.) і зберігання готового продукту.
Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали або транспортували належним чином.
Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими - ботулізм не можна визначити за кольором або смаком: мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує органолептичні (смакові) якості продуктів.
При перших ознаках хвороби після споживання вищезгаданих продуктів (гострий гастроентерокорліт, нудота, блювота, запаморочення, порушення зору, сухість у роті, затруднене ковтання та ін.) терміново звертайтесь за медичною допомогою!
Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.