Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

І знову ботулізм!

Дата: 19.09.2024 10:14
Кількість переглядів: 43

Фото без опису20 серпня 2024р зареєстровано  новий  випадок ботулізму, цього разу у мешканки міста Івано-Франківська. Хвороба виникла після вживання копчених м’ясопродуктів,  Діагноз встановлено вчасно, хвору госпіталізовано. Після надання кваліфікованої допомоги, введення ботулінічного антитоксину стан хворої задовільний.

Нагадуємо, що ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.  

З метою попередження захворювання на ботулізм  не рекомендується:

-купувати на ринках у приватних осіб, тим більше, у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти, копчені в домашніх умовах. Купуйте вище згадані продукти   тільки при наявності у продавця документів з інформацією  про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.

-вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах.

Уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року.При виготовленні  консервів з м’яса, риби, грибів в домашніх умовах дотримуйтесь технології приготування (температура, час, інгредієнти та ін.) і зберігання готового продукту.

Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх    зберігали або транспортували належним чином.

Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими  - ботулізм  не можна визначити за кольором або смаком: мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує органолептичні (смакові) якості продуктів.

При перших ознаках хвороби після споживання вищезгаданих продуктів (гострий гастроентерокорліт, нудота, блювота, запаморочення, порушення зору, сухість у роті, затруднене ковтання та ін.) терміново звертайтесь за медичною допомогою!  

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь