Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно - кашлюк 

Дата: 25.07.2024 11:38
Кількість переглядів: 88

Фото без описуКашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Клінічні прояви

Інкубаційний період кашлюку в середньому становить 7-10 днів (діапазон: 5–21 день), а все захворювання, як повідомляється, триває до 6 тижнів. 

Кашлюк має підступний початок із катаральними симптомами (закладеність носа, нежить, легкий біль у горлі, легкий сухий кашель та мінімальна температура або відсутність температури), які неможливо відрізнити від симптомів незначних звичайних інфекцій дихальних шляхів.  Деякі немовлята можуть мати нетипові прояви захворювання і кашлюк у них починається з нападів апное і мінімальний кашель або інші симптоми ураження дихальної системи.

Катаральна стадія триває приблизно 1-2 тижні і має наступні симптоми:

  1. Сльозотеча;

  2. Субфебрильна температура;

  3. Загальне нездужання;

  4. Легке запалення кон’юнктиви;

  5. Ринорея;

  6. Пізній непродуктивний кашель.

Наступною стадією є пароксизмальна, яка триває від одного до шести тижнів.

Кашель, який спочатку є періодичним, стає нападоподібним.  Типовий пароксизм характеризується послідовністю кашльових поштовхів під час видиху, які слідують один за одним.

Профілактика
 Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення).

Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі убиті клітини збудника кашлюку, а АКаДП містить безклітинний або ацелюлярний кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

При перших симптомах, негайно звертайтеся до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь