Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Увага! Сезон гострої кишкової інфекції наближається!

Дата: 15.05.2024 13:21
Кількість переглядів: 85

Фото без опису      Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекційних хвороб, що проявляються ураженням шлунково-кишкового тракту з порушенням водно-сольового обміну, загальною інтоксикацією. Хвороботворні мікроорганізми (бактерії, віруси, вібріони,) проникаючи в організм людини починають активно розмножуватись та уражати слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. До ГКІ відносяться: черевний тиф та паратифи,  сальмонельоз, шигельоз, холера, вірусні гепатити А,Е, кампілобактеріоз, ієрсеніози, харчові токсикоінфекції тощо.

        Головними симптомами кишкових інфекцій є: нудота, блювота, пронос, болі в животі, втрата апетиту, підвищення температури тіла.

        Механізм передачі збудників фекально-оральний, зберігаються у завнішньому середовищі ( грунті, воді, харчових продуктах тощо) та через рот з забрудненими продуктами або водою потрапляють до травного тракту здорової людини. Збудник передається від зараженого організму до здорового через харчові продукти, воду, посуд, рушники, іграшки, руки, мухи.

        Негативні тенденції захворюваності на ГКІ відзначаються ступенем порушення забезпечення населення безпечною водою, харчовими продуктами, умовами проживання, доступом до гігієни та санітарії, санітарним очищенням і каналізуванням населених пунктів. Здатність патогенних мікроорганізмів виживати у зовнішньому середовищі тривалий час у теплий період року сприяє потраплянню їх в харчові продукти і воду, зберіганню і навіть накопиченню там.

                                                Профілактика

         Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже  чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням  сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною водою, а потім обдавати окропом. Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Готуючи їжу, варто пом`ятати , що сирі продукти, зокрема птиця, м`ясо, риба, молоко тощо часто контаміновані збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельна кулінарна обробка- температура продукту під час його приготування має становити 100 гр.С. Готові страви бажано вживати одразу після приготування, а зберігатися  повинні гарячими ( t -60 гр.С), або холодними ( t-10 гр.С) у холодильнику.

      Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринках, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

        Для запобігання захворюванню на ГКІ слід пам´ятати про правила особистої гігієни:

  • після прогулянок, відвідування туалету, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом;

  • не допускати перебування мух у приміщеннях,  де готується, зберігається або вживається їжа;

  • предмети вжитку ( рушники, спецодяг, хустки, ганчір`я тощо)повинні регулярно замінюватись і бути постійно чистими.

  • посуд та інвентар ( столовий, кухонний) необхідно використовувати та зберігати в чистому стані, захищеним від забруднення.

     В жодному випадку не займайтеся самолікуванням.  При перших сиптомах захворювання на ГКІ  терміново звертайтеся до лікаря! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь