Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Затверджено Програму визначення ветеринарно-санітарного статусу територій щодо вароатозу

Дата: 07.05.2024 10:34
Кількість переглядів: 58

Фото без описуПрограму визначення ветеринарно-санітарного статусу країни, регіону, зони щодо вароатозу (вароозу) затверджено наказом Держпродспоживслужби від 02.04.2024 р. № 199. Документ розроблений Держпродспоживслужбою за підтримки європейського проєкту EU4SaferFood відповідно до законодавства України у галузі ветеринарної медицини, рекомендацій ВООЗТ та європейського законодавства у сфері здоров’я та благополуччя тварин.

Програма розрахована на реалізацію протягом наступних п’яти років, враховуючи єдиний підхід до проведення ветеринарно-санітарних заходів на пасіках для створення системи раннього попередження (виявлення) хвороби бджіл.

Наказ розміщено на вебпорталі Держпродспоживслужби у розділі «Безпечність харчових продуктів та ветеринарна медицина» - підрозділ «Бджільництво». (https://dpss.gov.ua/bezpechnist-harchovih-produktiv-ta-veterinarna-medicina/bdzhilnytstvo)

Вароатоз (Varroatosis) - інвазійна хвороба бджолиних сімей, яка викликається кліщем Вароа Якобсоні (Varroa Jacobsoni). Збудник уражає дорослих бджіл і розплід. При захворюванні з'являються не здатні до польоту трутні і бджоли, що призводить до ослаблення бджолиних сімей.

При сильному ступені ураження гине розплід, спостерігається викидання з гнізд загиблих бджолиних і трутневих личинок та лялечок. Восени і взимку уражені кліщем сім'ї проявляють неспокій і часто гинуть у першій половині зимівлі. У загиблих бджіл відзначають утягнене черевце (синдром утягненого черевця), при роздавлюванні грудини гемолімфи не видно.

Клінічні ознаки

Розвиток хвороби залежить від ступеня інвазії та стану бджолиної сім’ї. Кліщі інтенсивно розмножуються у розплоді бджіл, живляться гемолімфою личинок, лялечок, дорослих бджіл. Гинуть лялечки, з’являється нежиттєздатне потомство. У таких бджіл відсутні або недорозвинені крила тощо, груди і черевце деформовані. Оскільки такі бджоли не можуть літати, вони повзають по території пасіки. Влітку біля вуликів знаходять загиблих недорозвинених лялечок, молодих бджіл і трутнів. Яйцекладка матки нерівномірна, розкидана по стільниках. Восени у заражених сім’ях матки пізно перестають відкладати яйця. Уражені сім’ї неспокійні взимку, бджоли таких сімей виповзають з вулика і гинуть на підлозі зимівника, багато бджіл і кліщів нагромаджуються на дні вулика. Сім’ї слабнуть.

Діагноз на варооз установлюють на підставі клінічних ознак, результатів лабораторних досліджень та епізоотичної ситуації.

У разі, якщо в рамках виконання програми, на пасіці виявлено позитивний результат, для підтвердження статусу пасік вільних від вароатозу, що знаходяться на територій радіусом 7 км від пасіки де було виявлено позитивний результат, потрібно провести відповідні дослідження які включають відбір проб від 5% бджолосімей на цих пасіках та проведення досліджень.

З метою недопущення виявлення захворювання щорічно необхідно проводити акарицидні обробки. Для обробки бджіл при вароозі застосовують такі препарати, що зареєстровані в Україні, керуючись настановами щодо їх застосування.

Для підвищення ефективності боротьби з вароозом на пасіках необхідно виконувати комплекс лікувально-діагностичних обробок протягом активного сезону (з урахуванням природно-кліматичних особливостей різних регіонів і технологій утримання бджіл) за такою схемою:

  • Літні обробки (з 25.07 до 05.08) проводять відразу після відкачки товарного меду, коли в сім'ях ще мінімальна кількість печатного розплоду. Обробки проводять 2-3 рази. Препарати використовують відповідно до настанов щодо їх застосування до початку підгодівлі бджіл на зиму. Одночасно з обробками проводять контроль її ефективності і визначають ступінь ураження бджіл кліщем, для чого в 2-3 вулики закладають на дно листи паперу чи картону або поліетиленову плівку, змазані вазеліном або олією. Після першої обробки через добу листи виймають і закладають нові. Цей контроль дозволяє установити інтенсивність інвазії і, відповідно, необхідну кількість обробок та ефективність препаратів. Використання органічних кислот (щавелева, мурашина, молочна) проти вароозу рекомендоване після відкачки товарного меду і до початку підгодівлі бджіл на зиму, коли у вулику мало рамок із незапечатаним медом, тому що він сильно накопичує залишки органічних кислот після обробок.

  • Осінні (завершальні) обробки (з 15.10 до 01.11) проводять відразу після повного виходу розплоду (при відсутності печатного розплоду в бджолосім'ях). Обробки рекомендовано проводити водними аерозолями препаратів (обробки проводять при температурі повітря не нижче 0 °C), які застосовують відповідно до настанов.

  • Навесні після обльоту бджіл і встановлення температури повітря не нижче плюс 10-12 °C рекомендується проведення діагностичних обробок 1-5 бджолосімей будь-яким затвердженим препаратом. Для підвищення життєдіяльності бджолиних сімей використовують білкові, мінеральні і вуглеводні кормові добавки відповідно до настанов щодо їх застосування. Проводять дезакаризацію вуликів, бджолярського інвентарю, стільників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь