Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що треба знати про кір

Дата: 23.04.2024 10:26
Кількість переглядів: 46

Фото без описуКір — небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Вірус кору передається повітряно-крапельним шляхом під час тісного контакту з хворою людиною. Захворювання має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, отиту, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний надійний захист від цієї небезпечної хвороби — вакцинація.

Щеплення від кору проводять уже понад 50 років, і за пів століття вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики захворювання. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Дані вакцини містять живі атенуйовані (штучно ослаблені) віруси кору, паротиту і краснухи. 

В Україні для щеплень КПК використовуються безпечні та ефективні вакцини "Пріорикс" / Рriorix (Бельгія) та "М-М-Р IІ" / "М-М-RII" (США). За складом вони однакові, тож якщо людина отримала першу дозу однієї вакцини, то другу дозу вона може отримати тієї вакцини, яка є в наявності.

Вакцинація дітей для профілактики кору проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення - у віці 6 років.
 Перенесене захворювання на кір не є протипоказанням до щеплення.
 Діти, що мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, онкологію чи інші хронічні захворювання, насамперед потребують щеплення, оскільки ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби у них значно вищий.

Міністерство охорони здоров’я закликає батьків обов’язково вакцинувати дітей відповідно до термінів Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію. Вакцинуватись за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років, а також дорослі з груп ризику — військові,  студенти, освітяни і медики.

Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%. 

Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини! Будьте здорові!

 

Підготувала лікар-інтерн-епідеміолог

Оксана ВІРСТЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь