Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Алергія

Дата: 23.04.2024 10:24
Кількість переглядів: 36

Фото без описуАлергія – це реакція організму на загалом безпечні речовини, які дана імунна система з якихось причин «вважає» шкідливими. Часто алергія проявляється у дітей та може зникнути з дорослішанням, однак багато видів алергії зберігаються протягом усього життя людини.

Схильність до алергії успадковується, та чи розвинеться вона – залежить від чинників навколишнього середовища. Алергія може з’явитися і в дорослому віці на речовини, які раніше організм не сприймав як шкідливі.

Існує 4 типи реакцій гіперчутливості:

I тип. АНАФІЛАКТИЧНИЙ. При надходженні алергену в організм вперше, викликається поява специфічних антитіл (сенсибілізація). При повторному контакті у сенсибілізованому організмі виникає масивний викид медіаторів запалення що  провокують прояви алергічної реакції. До такого типу реакцій відносяться: анафілактичний шок, набряк Квінке, кропив'янка, атопічна бронхіальна астма. Причинами виникнення такої реакції є: пилок рослин, деякі лікарські засоби, побутові та харчові алергени.

ІІ тип. ЦИТОТОКСИЧНИЙ. При такому типі гіперчутливості виділяються специфічні антитіла до клітин/речовин які є чужорідні, в результаті виникає гибель цих клітин. Такий тип реакції може зустрічатися при трансплантації органів, переливанні крові, медикаментозній алергії.

III тип. ІМУНОКОМПЛЕКСНИЙ. В нормі при зустрічі антигена (алергена) з антитілом утворюються імунні комплекси, які в подальшому інактивуються. При даному типі гіперчутливості організму комплекси антиген-антитіло не руйнуються а відкладаються у органах і тканинах запускаючи каскад реакцій шо призводить до руйнування навколишніх тканин. До такого типу реакцій відносяться ауто-алергічні захворювання, алергічний дерматит, сироваткова хвороба, імунокомплексний глоферулонефрит.

IV тип. Гіперчутливість сповільненого типу лежить в основі розвитку інфекційної (мікробної) алергії та контактного дерматиту. У відповідь на потрапляння алергена утворюються сенсиблізовані Т-лімфоцити, які при повторному контакті з алергеном запускають каскад реакцій, що призводить до проявів алергії. Відповідь організму на алерген при 4 типі реакції гіперчутливості формуються від кількох годин до декількох днів.  До таких реакцій відносяться: проба Манту, алергічні прояви при інших захворюваннях, таких як сифіліс, герпес, токсоплазмоз,  контактний дерматит/кон’юнктивіт.

Алергени та різновиди алергії

До найпоширеніших алергенів належать:

  • пилок рослин – алергію на нього називають полінозом, «сінною лихоманкою», пилковою і сезонною алергією, алергічним ринітом;

  • пилові кліщі;

  • лупа, піт, слина та інші виділення домашніх тварин;

  • продукти харчування, особливо горіхи, фрукти, молюски, яйця та молоко;

  • укуси комах;

  • лікарські засоби, включно з ібупрофеном, аспірином та деякими антибіотиками;

  • цвіль – коли її спори, що виділяються в повітря, потрапляють у дихальні шляхи;

  • латекс (наприклад, латексні рукавички, що використовуються медичними працівниками);

  • побутова хімія, включно з мийними засобами та фарбами для волосся.

Знання про різні типи реакцій допомагає спеціалістам вибрати правильну тактику в діагностиці та лікуванні алергій.

При першому прояві алергічної реакції, необхідно звернутися до спеціаліста, в жодному випадку не намагатися усувати захворювання самостійно. Це може не тільки не принести результату, а й бути небезпечним.

 

Фахівець з дослідження факторів

навколишнього середовища санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь