Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чим небезпечні трансжири і як правильно харчуватися, щоб не нашкодити здоров'ю

Дата: 17.04.2024 09:31
Кількість переглядів: 215

Фото без описуГоловне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області звертає увагу, що жири (або ліпіди) є важливим компонентом  для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем.

 Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.

Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.

Як трансжири впливають на здоров'я людини

Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:

- розвитку серцево-судинних захворювань,

- гормональних порушень,

- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань,

- ослаблення імунітету,

- появи алергічних реакцій,

- порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.

Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:

- кондитерські вироби – торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто,

- фастфуд – картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо,

- морозиво, молочні напої, кава й гарячий шоколад із вершками,

- картопляні чипси, сухарики, попкорн,

- перероблене м'ясо – ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон, солоне та копчене м'ясо, м'ясні консерви тощо,

- сухі суміші для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв тощо,

- різні соуси, кетчупи, майонези тощо,

- сирні та плавлені сири, тверді сири, сирні сирки,

- заморожені напівфабрикати.

Як харчуватися без трансжирів

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, організм людини повинен отримувати не більше ніж 2-3 г трансжирів на добу. Цю норму легко перевищити, вживаючи лише натуральну тваринну їжу, яка також містить трансжири. А якщо споживати ще й заборонені покупні продукти, то норма буде перевищена у кілька десятків разів.

Тому споживання трансжирів потрібно виключати повністю або хоча б мінімізувати їхнє споживання.  Для цього треба готувати їжу самостійно, надавати перевагу рослинній їжі, замінити майонези та соуси оливковою олією, а фастфуд і напівфабрикати – відвареними або приготовленими на парі стравами.

Всесвітня організація охорони здоров'я розпочала ініціативу під назвою  REPLACE (заміна), яка містить настанови всім країнам щодо того як усунути штучні трансжири з їжі до 2023 року, що є передумовою для подальшого припинення їх використання в усьому світі.

В окремих країнах Європи та Сполучених Штатах Америки заходи щодо обмеження вмісту трансжирних кислот з харчових продуктів практикуються вже давно, так як вміст харчових продуктів регулюється законодавством: в Данії з 2003 року, в Сполучених Штатах з 2006-го, Австрії, Норвегії, Швейцарії, Ісландії, Угорщині, Латвії та інших країнах Європи. Нині регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території Європейського Союзу.

Регулювання вмісту трансжирних кислот запроваджено практично на всій території, а з 2 квітня 2021 року Європейський Союз встановив обмеження на оброблення трансжирів в продуктах харчування до 2 грамів на 100 грам жиру в їжі. Також на практиці це означає майже повну заборону використання трансжирних кислот у харчових продуктах і цей профілактичний захід є вкрай важливим для охорони громадського здоров'я.

Варто зазначити, що з жовтня 2021 року набув чинності наказ МОЗ від 06.07.2020 № 1613. Відповідно до наказу трансжирних кислот (окрім «природних» трансжирів тваринного походження) не повинно перевищувати 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів, які містяться в харчовому продукті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь