Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про правила облаштування вигрібних ям

Дата: 18.03.2024 09:39
Кількість переглядів: 76

Фото без описуВ Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області почастішали звернення громадян населених пунктів області щодо порушень їхніх прав внаслідок розміщення вигрібних ям сусідами з порушеннями санітарних вимог. Так, за період 2023 року звернення щодо порушення санітарних вимог при облаштуванні вигрібних ям сусідами становили 16 %, тобто кожне 6 звернення.

Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління роз’яснюють, як бути в таких ситуаціях.

Відповідно до пунктів 2.21, 2.22 «Державних санітарних норм і правил утримання території населених пунктів», затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011р. №145:

  • рідкі відходи (фекалії, сеча, помиї), що утворюються у житлових та  громадських  будівлях і спорудах  за  відсутності централізованого водопостачання  та  водовідведення,  допускається зберігати  у вигрібних ямах (вигребах). У разі наявності дворових вбиральнь вигрібна яма може бути спільною. Вигріб повинен бути водонепроникним та мати щільно прилягаючу кришку. Об'єм  вигребу  розраховується  виходячи  з   чисельності населення, що ним користується. Вигреби необхідно очищати у міру їх  заповнення.  Перевезення рідких відходів з вигребів та розміщення їх на території приватних володінь,  а  також  використання  їх  як  добрива  в  сільському господарстві забороняється;

  • вигреби   повинні  бути  віддалені  від  меж  земельних ділянок навчальних  та  лікувально-профілактичних  закладів,  стін житлових  та  громадських будівель і споруд,  майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 м.  Місце розміщення  вигребу  на присадибній ділянці та відстань від нього до власного житлового  будинку  визначає  власник  цього будинку з додержанням правил добросусідства. Спірні питання щодо місць розміщення  вигребів  на  території присадибної  ділянки  розглядаються  у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством. В умовах   нецентралізованого   водопостачання   вигреби   на території  присадибної  ділянки   повинні   бути   віддалені   від індивідуальних колодязів  і  каптажів  джерел на відстань не менше 20 м,  при цьому відстань від вигребів до громадських колодязів  і каптажів  джерел  повинна  бути  не  менше  50  м.  При цьому слід враховувати напрямок схилу ділянки.

Частиною 3 ст. 158 Земельного кодексу України та п. 2.22 «Державних санітарних норм і правил утримання території населених пунктів», затверджених наказом МОЗ України від 17.03.2011р. №145 визначено, що земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин. Земельні спори у межах населених пунктів, у тому числі щодо додержання громадянами правил добросусідства, вирішують органи місцевого самоврядування.

Таким чином, при виявленні порушень санітарних вимог при облаштуванні та експлуатації вигрібних ям, септиків громадянами чи суб’єктами господарювання необхідно звертатися до органу місцевого самоврядування (міської, селищної чи сільської ради).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь