Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ентеробіоз - що це таке?

Дата: 13.03.2024 10:13
Кількість переглядів: 24

Фото без опису     Ентеробіоз - контактна глистяна інвазія, що  спричинюється гостриками, з переважною локалізацією паразита у  кишківнику. Захворюваність проявляється кишковими і нервовими розладами.

       Джерело інвазії - хвора людина. Заражені люди є безпосередньо небезпечними для оточуючих. Механізм зараження - фекально-оральний, шлях передачі - контактно-побутовий, основним фактором є руки, забруднені яйцями гельмінтів, а також забруднені предмети побуту (дверні ручки, поверхня меблів, кухонного начиння, вікон та підвіконь, посуд, іграшки, дитячі горщики тощо), рідше - забруднені харчові продукти. Можливе зараження дітей в басейнах.

      Основними клінічними симптомами є біль у животі, нудота, часте оформлене випорожнення до 4 разів на добу. Частіше страждають діти, вони стають примхливими, плаксивими, дратівливими, швидко втомлюються. Ентеробіоз спричинює негативний вплив на реакції поведінки і нервово-психічний розвиток дітей дошкільного віку.

   Профілактика.

    Умовою успішного лікування є одночасне проведення поряд з терапевтичними заходами усього комплексу профілактичних заходів, що попереджують повторне зараження. Це, перш за все, суворе дотримання особистого гігієнічного режиму. З огляду на високу контагіозність інвазії, обстеженню на ентеробіоз підлягають усі контактні  з хворим особи - усі мають пройти одночасну дегельмінтизацію .

     В організованих дитячих колективах профілактика полягає в дотриманні санітарно-гігієнічних вимог (змінне взуття, промаркований санітарний одяг для робіт, що пов'язані з організацією харчування та промаркований спеціальний одяг для прибирання приміщень) та навчання дітей правил особистої гігієни.

     Особливу увагу слід звернути на щоденне вологе прибирання приміщень з використанням мийних та дезінфекційних засобів. Підлогу необхідно мити 2 рази на день (після обіду та наприкінці дня). Столи в ігрових і групових приміщеннях миють  гарячою водою з милом спеціально виділеними для цього промаркованими ганчірками. Генеральне прибирання приміщень проводиться 1 раз на тиждень (наприкінці тижня) з використанням мийних засобів, а з використанням дозволених дезінфекційних засобів - 1 раз на місяць. 

Рекомендації.

    Чистота рук - основа успішного лікування. обмивання тіла, купання під душем, особливо вранці; щоденна зміна постільної білизни і її прасування гарячою праскою. При безумовному і якісному виконанні цих рекомендацій хворий може одужати без медикаментозного лікування.

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду

(спостереження)та профілактики

інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь