Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загальна профілактика раку

Дата: 08.02.2024 13:20
Кількість переглядів: 64

Фото без описуОнкологічні захворювання на сьогодні є однією з найбільш актуальних і невирішених медичних проблем людства. Злоякісні пухлини виникають у жителів усіх континентів і країн, багатих і бідних, чоловіків та жінок. На превеликий жаль, перспективи поки що невтішні. Якщо темпи захворюваності зростатимуть і надалі, то до 2030 р. кількість осіб, що вперше захворіли на рак, сягне 27 млн, а помруть від раку 17 млн пересічних громадян, носіями цієї патології стануть 75 млн жителів планети.

Загальна профілактика раку

Всі знають про правила здорового способу життя. І вони на перший погляд здаються банальними: правильне харчування, зменшення вживання алкоголю, відмова від куріння, регулярні фізичні навантаження. Достовірно відомо, що вони впливають на якість життя людини і є простим, але ефективним способом поліпшити своє здоров’я.

Щоб знизити частоту захворюваності, існують два види профілактики:

Первинна – це вакцинація.   

Вторинна – рання діагностика і скринінг, які повинні бути ініційовані як на національному, так і регіональному рівні. На прикладі розвинених країн доведено, що при такому підході смертність від злоякісних новоутворень буде зменшуватися.

Скринінг і рання діагностика раку

Рання діагностика означає раннє виявлення злоякісних новоутворень у пацієнтів з уже наявними симптомами. Завдяки своєчасній діагностиці рак можна виявити на потенційно виліковній стадії, щоб підвищити виживаність і якість життя пацієнта.

Скринінг – це обстеження здорового населення, яке дозволяє виявити онкологічне захворювання на ранніх стадіях ще до появи симптомів.

Скринінгу підлягають деякі форми онкологічних захворювань.

Рак шийки матки у жінок

Щоб знизити смертність від раку шийки матки, проводиться вакцинація від вірусу папіломи людини, який сприяє розвитку цього онкологічного захворювання. Таке щеплення необхідно робити жінкам у віці від 9 до 26 років або до початку статевого життя. Щеплення потрібно робити і хлопчикам.

Починаючи з 30 і до 65 років, жінкам необхідно відвідувати гінеколога і щороку в якості скринінгу проводити ПАП-тест незалежно від того, є у людини якісь симптоми чи ні. Ця рідинна цитологія вважається найбільш ефективною в скринінгу раку шийки матки.

Рак молочної залози   

Проводячи скринінг молочної залози, можна виявити рак на ранніх стадіях.

Починаючи з 40 років, жінці необхідно спільно з лікарем приймати рішення про регулярну мамографію. Якщо онкологічне захворювання було у родичів першого ступеня споріднення (мами, сестри), тоді це обстеження необхідно проводити раніше. З 45 до 74 років щорічно всім жінкам слід робити мамографію незалежно від ступеня ризику.

Рак легенів

Цього року офіційно були введені скринінгові дослідження у курців для виявлення раку легенів. Існує навіть таке поняття як пачка/років. У високу групу ризику потрапляють ті люди, у кого 30 пачка/років. Тобто якщо вони протягом 30 років курять по одній пачці в день або 3 пачки в день протягом 10 років.

Таким пацієнтам у віці від 55 до 74 років необхідно робити низькодозову комп’ютерну томографію легень, щоб завчасно виявити симптоми раку легень.

Рак товстої кишки

Якщо у когось із родичів (особливо першого ступеня споріднення – батька, матері, брата, сестри) спостерігалися злоякісні або доброякісні пухлини товстої кишки, необхідно проводити тотальну колоноскопію у віці з 45 до 75 років кожні 10 років або щорічно робити імунногістохімічний тест на приховану кров в калі.

Рак передміхурової залози

Рутинний скринінг не рекомендований. Однак пацієнтам з високої групи ризику (особливо перша ступінь спорідненості – батько, брат) починаючи з 45 років необхідно регулярно відвідувати уролога і визначати в крові рівень онкомаркера передміхурової залози (простатспецифічний антиген).

 

Фахівець з дослідження факторів

навколишнього середовища санітарно-гігієнічної 

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський 

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь