Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпечна хвороба – сальмонельоз

Дата: 25.01.2024 11:17
Кількість переглядів: 99

 Фото без описуСальмонельоз - гостре кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами  роду «сальмонела». Воно зустрічається як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків. Сальмонели широко розповсюджені в природі. Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування. Порушення режиму обробки харчових продуктів є найчастішою причиною харчових сальмонельозів.

     Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси). Можливе також зараження від людини-носія сальмонел. Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса і м’ясних продуктів.

  Не допускається реалізація сирих яєць водоплавної птиці. Для профілактики захворювання на сальмонельоз слід  дотримуватися наступних правил: всі м’ясні страви і яйця треба піддавати необхідній термічній обробці. Страви з яловичини, свинини, риби слід ретельно варити, смажити краще невеликими шматочками.

      Не можна використовувати одні й ті ж дошки для обробки сирих і готових продуктів, бо мікроби з сирих продуктів можуть потрапити в найдрібніші шпарини і залишитись там навіть після найретельнішого миття.

М’ясорубку після пропускання сирого м’яса треба ретельно вимити гарячою водою з милом або харчовою содою, а потім ошпарити кип’ятком. У холодильнику сирі продукти не повинні зберігатись з готовими стравами -зберігати їх треба в посуді, закритому кришкою.

      На всіх етапах виготовлення та зберігання продуктів слід використовувати низький температурний режим, який хоч і не знищує сальмонели, але різко знижує інтенсивність їх розмноження.

      Не можна готувати їжу на багато днів. Страви, які зберігалися після приготування в теплому приміщенні (без охолодження), перед вживанням необхідно прокип’ятити або підсмажити. Морожене м’ясо слід розморожувати не у воді, а на повітрі. Молоко та молочні продукти в літню пору року слід вживати тільки після термічної обробки. Не допускати зберігання хлібобулочних виробів з немитими овочами, фруктами (їх треба загортати в папір або класти в поліетиленовий пакет). Всі овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням необхідно добре мити. 

      При появі найменших ознак захворювання - порушенні роботи кишечнику, нудоти, блювання, навіть без підвищення температури, слід негайно звернутися до лікаря.

Дотримання цих простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз.

Підготувала лікар-епідеміолог 

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь