Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небезпечна хвороба – сальмонельоз

Дата: 25.01.2024 11:17
Кількість переглядів: 225

 Фото без описуСальмонельоз - гостре кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених мікроорганізмами  роду «сальмонела». Воно зустрічається як у вигляді групових епідемічних спалахів (коли одночасно хворіє велика кількість людей), так і у формі поодиноких випадків. Сальмонели широко розповсюджені в природі. Особливе епідеміологічне значення має здатність сальмонел не тільки досить стійко зберігатися, а й розмножуватися в продуктах харчування. Порушення режиму обробки харчових продуктів є найчастішою причиною харчових сальмонельозів.

     Джерелом цієї небезпечної інфекції є різні тварини: велика рогата худоба, свині, вівці, коні, собаки, коти, гризуни, птиця, особливо водоплавна (качки, гуси). Можливе також зараження від людини-носія сальмонел. Найчастіше сальмонельоз у людей виникає в результаті споживання зараженого м’яса і м’ясних продуктів.

  Не допускається реалізація сирих яєць водоплавної птиці. Для профілактики захворювання на сальмонельоз слід  дотримуватися наступних правил: всі м’ясні страви і яйця треба піддавати необхідній термічній обробці. Страви з яловичини, свинини, риби слід ретельно варити, смажити краще невеликими шматочками.

      Не можна використовувати одні й ті ж дошки для обробки сирих і готових продуктів, бо мікроби з сирих продуктів можуть потрапити в найдрібніші шпарини і залишитись там навіть після найретельнішого миття.

М’ясорубку після пропускання сирого м’яса треба ретельно вимити гарячою водою з милом або харчовою содою, а потім ошпарити кип’ятком. У холодильнику сирі продукти не повинні зберігатись з готовими стравами -зберігати їх треба в посуді, закритому кришкою.

      На всіх етапах виготовлення та зберігання продуктів слід використовувати низький температурний режим, який хоч і не знищує сальмонели, але різко знижує інтенсивність їх розмноження.

      Не можна готувати їжу на багато днів. Страви, які зберігалися після приготування в теплому приміщенні (без охолодження), перед вживанням необхідно прокип’ятити або підсмажити. Морожене м’ясо слід розморожувати не у воді, а на повітрі. Молоко та молочні продукти в літню пору року слід вживати тільки після термічної обробки. Не допускати зберігання хлібобулочних виробів з немитими овочами, фруктами (їх треба загортати в папір або класти в поліетиленовий пакет). Всі овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням необхідно добре мити. 

      При появі найменших ознак захворювання - порушенні роботи кишечнику, нудоти, блювання, навіть без підвищення температури, слід негайно звернутися до лікаря.

Дотримання цих простих правил допоможе вам і вашим близьким уникнути такого небезпечного захворювання, як сальмонельоз.

Підготувала лікар-епідеміолог 

відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь