Чи шкідливий глютен для організму людини ?
Сьогодні все частіше можна зустріти написи на етикетках продуктів «без глютену» або «містить сліди глютену». Ці продукти коштують у декілька разів дорожче за глютенові. Багато людей не вживають глютеновмісні продукти. Це необхідність для всіх чи лише для людей з певними захворюваннями?
Клейковина або глютен (лат. gluten — клей) — група живильних білків, виявлених в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита, вівса і ячменю. Гютен містить близько 18 незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно. Цільнозернові продукти з глютеном є корисними для організму.
Застосування глютену дозволяє підвищити водопоглинання при замішуванні тіста; поліпшити фізико - хімічні та органолептичні показники якості хліба; збільшити термін зберігання свіжості готових виробів; поліпшити структуру та пористість, механічні властивості м'якуша; збільшити вихід готових виробів. У народі глютен називають пшеничним білком.
Суху клейковину використовують також для виготовлення фаршу і макаронних виробів. Глютен додається при приготуванні продуктів, яким необхідно надати густу текстуру. Наприклад, при приготуванні морозива, кетчупів, підлив.
Глютен або клейковина шкідливий лише для 1% людей на Землі.
Целіакія (глютенова ентеропатія) – це генетична патологія тонкого кишківника, пов’язана з вживанням в їжу білка глютена. Основним симптомом захворювання є порушення травлення через нестачу ферментів, які відповідають за розщеплення пептиду глютену. Перші ознаки захворювання проявляються у період, коли малюкові вперше починають пропонувати злакові каші та хліб. В основі лікування целіакії є безглютенова дієта, яка виключає хлібобулочні та макаронні вироби (пшеничного, житнього, ячмінного борошна), манної крупи та продуктів, у яких глютен може бути у невеликих кількостях ( соуси, ковбасні вироби, йогурти тощо) .
Для людей, не хворих на целіаклію, глютен не є шкідливий. Тому не варто виключати його з раціону. Наслідком такого харчування можуть бути негативними. Адже тоді ви відмовите собі у клітковині, важливих вітамінах, залізі, кальції, рослинному білку, інших речовинах, яких багато у крупах та хлібі.
Слід пам’ятати, що дієта – це перш за все, лікувальне харчування, яке призначає лікар. Харчуйтеся збалансовано та забезпечте свій організм усіма необхідними речовинами!
Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії
Івано-Франківського районного відділу
ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Оксана ГНАТКІВ