Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи шкідливий глютен для організму людини ?

Дата: 16.01.2024 10:06
Кількість переглядів: 354

Фото без описуСьогодні  все частіше можна зустріти написи на етикетках продуктів «без глютену» або «містить сліди глютену». Ці продукти коштують  у декілька разів дорожче за глютенові. Багато людей не вживають глютеновмісні продукти. Це необхідність для всіх чи лише  для людей з певними захворюваннями?

Клейковина або глютен (лат. gluten — клей) — група живильних білків, виявлених в насінні злакових рослин, особливо пшениці, жита, вівса і ячменю. Гютен містить близько 18 незамінних амінокислот, які не синтезуються в організмі самостійно. Цільнозернові продукти з глютеном є корисними для організму. 

Застосування глютену дозволяє підвищити водопоглинання при замішуванні тіста; поліпшити фізико - хімічні та органолептичні показники якості хліба; збільшити термін зберігання свіжості готових виробів; поліпшити структуру та пористість, механічні властивості м'якуша; збільшити вихід готових виробів. У народі глютен називають пшеничним білком.

Суху клейковину використовують також для виготовлення фаршу і макаронних виробів. Глютен додається при приготуванні продуктів, яким необхідно надати густу текстуру. Наприклад, при приготуванні морозива, кетчупів, підлив.

Глютен або клейковина шкідливий лише для 1% людей на Землі.  

Целіакія  (глютенова ентеропатія) – це генетична патологія тонкого кишківника, пов’язана з вживанням в їжу білка глютена. Основним симптомом захворювання є порушення травлення через нестачу ферментів, які відповідають за розщеплення пептиду глютену. Перші ознаки захворювання проявляються у період, коли малюкові вперше починають пропонувати злакові каші та хліб. В основі лікування целіакії є безглютенова дієта, яка виключає хлібобулочні та макаронні вироби (пшеничного, житнього, ячмінного борошна), манної крупи та продуктів, у яких глютен може бути у невеликих кількостях ( соуси, ковбасні вироби, йогурти тощо) .

Для людей, не хворих на  целіаклію, глютен не є шкідливий. Тому не варто виключати його з раціону.  Наслідком такого харчування можуть бути негативними. Адже тоді ви відмовите собі у клітковині, важливих вітамінах, залізі, кальції, рослинному білку, інших речовинах, яких багато у крупах та хлібі.  

Слід пам’ятати, що дієта – це перш за все, лікувальне харчування, яке призначає лікар.  Харчуйтеся збалансовано та забезпечте свій організм усіма необхідними речовинами!

 

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ГНАТКІВ

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь