Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Йога: що потрібно знати

Дата: 12.01.2024 09:53
Кількість переглядів: 358

Фото без описуОстаннім часом захоплення йогою набирає все більші оберти. Ми часто чуємо про різні види практик, про медитацію і надзичайну користь від таких занять. І треба сказати, такий вид медицини часом допомагає вилікувати деякі недуги. Проте ставитися до занять йогою треба вкрай обережно. Ці практики, які застосовуються невірно, можуть завдати також і шкоди нашому здоров'ю. Що потрібно знати про йогу перш, ніж прийняти рішення почати нею займатися?

Чим корисна йога для здоров'я?

Головна перевага йоги - комбінація активного напруження м'язів і їх повного розслаблення. Такі розтягнення м'язів покращують кровообіг і роблять тіло більш гнучким. Вже після першого заняття можна відчути її позитивний вплив на організм. Під час тренування працюють глибокі шари м'язів, при цьому необхідно постійно підтримувати баланс і уважно стежити за диханням.

Спеціалісти розробили окремі комплекси вправ для дітей, які допомагають підвищити імунітет, сформувати правильну поставу, покращують моторну пам'ять і координацію рухів.

Навіть найпростіші асани дають потужний оздоровчий ефект, якщо виконувати їх правильно, при цьому регулярні заняття йогою:

- зміцнюють м'язи;

- розслаблюють і знімають нервову напругу;

- надають тілу гнучкість;

- нормалізують дихання;

- знімають болі при хронічних захворюваннях;

- допомагають контролювати вагу;

- покращують кровообіг;

- підвищують витривалість.

Коли йога протипоказана?

При правильному виконанні всіх вправ заняття йогою зміцнюють серцево-судинну систему, але тільки якщо строго контролювати фізичне навантаження, інакше ефект буде протилежним. Якщо людина відчуває явний дискомфорт під час або після занять, є сенс задуматися, чи не приносять фізичні вправи шкоди. 

У йоги чимало протипоказань, при яких заняття не слід проводити без консультації лікаря:

- високий артеріальний або внутрішньочерепний тиск;

- вади і хвороби серця;

- інфекційні захворювання головного або спинного мозку;

- рак, в стадії загострення і при терапії;

- захворювання внутрішніх органів в стадії загострення;

- будь-які гострі стани і сильні болі;

- інфекційні ураження судин;

- пахові і міжхребетні грижі;

- важкі захворювання крові;

- гіперрухомість суглобів;

- травми і зміщення міжхребцевих дисків;

- артроз і інфекційні ураження суглобів;

- підвищена температура тіла;

- простудні захворювання, ГРВІ та грип.

Якщо ви не хочете завдати шкоди організму, йогою не слід займатися перші півроку після інсульту або інфаркту, а також протягом 2-3 місяців після будь-якої операції в черевній області. Багато лікарів вважають, що для жіночого організму йога створює додаткове небажане навантаження в дні менструацій. У деяких випадках рекомендується також припинити заняття по закінченні 3-х місяців вагітності. Знову їх краще почати тільки через 3 місяці після пологів, хоча в даному випадку все індивідуально і залежить від самопочуття.

Рекомендації і застереження при заняттях йогою.

Якщо йога для вас недавнє захоплення, краще не намагатися вивчати і освоювати нові асани самостійно. Виконуючи їх неправильно, можна розтягнути м'язи і пошкодити зв'язки. Без потрібних знань практика стає небезпечною в першу чергу для хребта. Допомога досвідченого інструктора буде в цьому випадку не тільки не зайвою, а й не дозволить завдати шкоди власному здоров'ю.

Думка і відгуки випадкових людей не допоможуть новачкові освоїти складні асани, в цьому питанні краще спиратися на знання професіоналів. Дихання в процесі виконання вправ - один з найважливіших моментів.

Йога допомагає поліпшити самопочуття, незаперечна її користь при вдосконаленні тіла і фігури. Правильне дихання дає потужний цілющий ефект, але помилки при його виконанні можуть завдати шкоди. Не слід нехтувати дихальною гімнастикою, вона допомагає краще контролювати своє тіло.

Йога сприятливо впливає на психіку, звільняє від втоми і зміцнює тіло. Однак, щоб домогтися серйозних результатів, нею слід займатися регулярно, виконувати всі рекомендації. Оздоровча методика принесе більше користі для здоров'я, якщо уважно стежити за своїм харчуванням і позбутися від шкідливих звичок.

Перед тим, як записатися на йогу - все ретельно зважте і продумайте, щоб не зашкодити своєму здоров'ю. Адже, наприклад, плавання - має такий же позитивний вплив на організм і володіє всіма перевагами йоги - але травмуватися там значно менше шансів.  А якщо ви все-таки вирішите займатися - обов'язково знайдіть хорошого інструктора і переконайтеся, що той, кому ви довірите гнути і м'яти своє тіло, дійсно знає, що робить.

 

Фахівець з дослідження факторів

навколишнього середовища санітарно-гігієнічної 

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський 

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь