Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Шануйся, піклуйся, вакцинуйся!

Дата: 15.12.2023 10:39
Кількість переглядів: 49

Фото без описуНещодавно в Україні стартувала кампанія з імунізації, під гаслом «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся!», щоб нагадати про те, що вакцинація як найефективніший спосіб захисту від інфекційних хвороб є проявом поваги і піклування про себе, близьких та оточуючих.

На жаль, в умовах повномасштабної війни для багатьох українців питання піклування про своє здоров’я втратили пріоритетне значення, проте ризик спалахів вакцинокерованих інфекцій зріс, а COVID-19 залишається однією з причин смертності.

З метою збільшення охоплення вакцинацією через покращення інформування населення про важливість вакцинації, зокрема людей віком 60+, Проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація PASS в Україні, розпочав масштабну інформаційно-просвітницьку кампанію.

Саме літні люди віком старше 60 років є цільовою аудиторією інформаційної кампанії «Шануйся, піклуйся, вакцинуйся». Вони потребують найбільшої підтримки у доступі до інформації про вакцинацію, про захист свого імунітету. З віком організм слабшає, обтяжується супутніми захворюваннями і тільки завдяки щепленням може протидіяти тяжким ускладненням вірусів для легень, серця, нирок та інших органів.

Кампанія розпочалася паралельно з епідемічним сезоном 2023/2024, який важче за попередній через перехід COVID-19 до категорії сезонних захворювань на рівні з грипом та іншими ГРВІ. В цьому епідсезоні люди віком старше 60 є пріоритетною групою для вакцинації проти респіраторних вірусів. Вік і супутні захворювання є чинниками тяжкого перебігу COVID-19 та грипу.
 Кампанія покликана донести людям у віці старше 60, що єдиний спосіб переносити сезонні захворювання легше – вакцинація. Крім первинної вакцинації проти COVID-19 (два щеплення) та бустерної дози, яку вводять через 5 місяців, літнім людям рекомендується робити щеплення додатковими бустерними дозами. Для цього можна використовувати будь-яку доступну вакцину проти COVID-19.

Ці бустерні дози сприятимуть формуванню імунітету в межах епідсезону. Такий принцип аналогічний щорічним щепленням від грипу. Вакцинацію роблять щороку однією дозою. Навіть якщо спалах вірусної інфекції вже розпочався, вакцинація мінімізує шанси отримати ускладнення від захворювань.

Вакцина від COVID-19 безоплатна, водночас надходить в аптеки і вакцина від грипу. Її можна придбати, щоб захиститися одразу від двох вірусів. Згідно з рекомендаціями Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо поєднання вакцин — щеплення проти COVID-19 та грипу можна робити в один день.
 Декларація з лікарем для проведення вакцинації необов’язкова,   зробити щеплення можна як у сімейного лікаря, так і через запис у системі Helsi чи без попереднього запису у пункті щеплення. Таких на сьогодні близько 2 тисяч. В основному вони розташовані в поліклініках, лікарнях і амбулаторіях.

На території Івано-Франківської ТГ вакцина від Covid-19 наявна в достатній кількості, а пункти щеплень працюють згідно графіку. Вакцина від грипу доступна в аптечній мережі, її можна придбати безпосередньо в аптеці або звернутись до ЗОЗ, що здійснює рекомендовані щеплення.

 

Підготувала завідувач відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК

за матеріалами національного порталу з імунізації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь