Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВІТАМІНИ: синтетичні чи природні?

Дата: 24.11.2023 09:48
Кількість переглядів: 333

Фото без описуСинтетичні вітаміни корисні, та не завжди і не для всіх. Лікарі радять бути обережними з їх вживанням. Якої шкоди можуть завдати вітаміни у пігулках?

Вітаміни впливають на імунітет. Вони можуть зміцнити нігті, волосся і поліпшити стан шкіри. Люди вивчили вітамінну абетку на пам’ять. Але іноді ми забуваємо про її значення.

За кожною літерою — А, В або С — ховаються десятирічні дослідження і спостереження вчених. Вітаміни корисні, але не завжди і не для всіх. Тому не варто поспішати в аптеку за вітамінними комплексами, а тим паче призначати їх собі самостійно.

Восени ми забуваємо їсти горіхи, фрукти, овочі та коренеплоди. А варто було б, бо вони містять багато вітамінів і мінералів.

Лінуємося приготувати й гарбузову кашу чи запекти буряк, щоб отримати від цих овочів корисні мікроелементи, які зміцнюють імунітет.

Водночас восени, коли сезонні інфекції та меланхолія беруть гору, ми знаходимо порятунок — вітамінні комплекси, які начебто здатні на різні дива: вилікувати застуду, омолодити та збагатити енергією.

Але не все так просто. Одна пігулка, що рясніє вітамінами та мінералами, не завжди корисна, а навпаки — може спричинити втому, розлад травлення та інші неприємні симптоми.

Іноді з назвами вітамінів можна пограти в слова. С — цілющість. Е — енергія. K — користь. Але існує й зворотний бік. D — депресивний стан, PP — погана пам’ять, B — біль тощо.

Усі ці позитивні та негативні варіанти можливі при вживанні вітамінів. Тож, щоб не нашкодити собі, потрібно розуміти, як приймати вітаміни, в яких дозах і чи потрібні вони взагалі. Щоб вітамін Е, наприклад, дав вам енергію, а не слабкість, а вітамін K — користь, а не комплекс хворобливих симптомів.

Передозування

Вживати багато вітамінів, щоб оздоровитися — помилкова стратегія. Такі дії тільки нашкодять. Може з’явитися алергічна реакція чи висип.

Утім іноді вплив ще сильніший. Наприклад, вітаміни А, D, Е та K у надлишку можуть накопичуватися в печінці. А тривале вживання вітаміну А в дітей може призвести до токсичного гепатиту.

Вагітним також треба звернути увагу на вітамін А. Надмірне його споживання може призвести до вроджених вад у немовлят. Курцям теж краще уникати великих доз вітаміну А. Це може запустити процес розвитку раку легенів.

Високі дози деяких мікро- і макроелементів також погано на нас впливають. Наприклад, надлишок заліза в організмі може призвести до розладу шлунка, закрепу, нудоти і блювоти.

Іноді цей процес ускладнюється ще й запамороченням і втратою свідомості. Великі дози заліза блокують в організмі й засвоєння цинку, також можуть призвести до цирозу, раку печінки та захворювань серця.

Коли потрібні вітаміни?

Вітаміни в безпечних дозах потрібні для повноцінного функціонування організму. Вони позитивно впливають на імунну систему, баланс гормонів, побудову м’язів, підтримання необхідної жирової маси тіла та інші важливі процеси.

Частину вітамінів організм може виробляти сам, але більшість із них ми отримуємо з їжею. Приймати таблетовані вітаміни для профілактики або для коригування певних симптомів, та ще й упродовж тривалого часу, не потрібно.

Звісно, ви можете не погодитися і сказати, що купуєте і п'єте вітаміни, якщо у вас поганий апетит, дратівливість, слабкість, погіршення сну чи інші симптоми. Але це привід звернутися до сімейного лікаря чи лікарки, але аж ніяк не шукати порятунку у вітамінізованій пігулці.

Після огляду та лабораторних досліджень ваш медик чи медикиня визначить, чи потрібно вам додатково приймати вітаміни. Можливо, достатньо збалансовано харчуватися та збагатити раціон певними продуктами.

Корисна їжа краща за аптечну вітамінку

Природно, коли вітаміни надходять в організм через збалансоване харчування. Щоб уникнути дефіциту вітамінів, варто намагатися дотримуватися балансу білків/жирів/вуглеводів.

Також потрібно споживати сезонні овочі, фрукти і стежити за різноманітністю раціону. Дуже важливо правильно готувати овочі та м’ясо. Їх краще запікати або готувати на пару — так зберігається більше вітамінів і мінералів.

У яких продуктах шукати вітаміни ?

Вітамін А. Його багато в моркві, шпинаті, броколі та капусті. Є він і в молочних продуктах, курячих яйцях і фруктах: дині, абрикосах, манго.

Вітаміни групи B. Їх можна отримати, споживаючи крупи, хліб, бобові, рибу, птицю, брюссельську капусту і магазинні гриби.

Вітамін PP. Міститься в цитрусових (особливо в їхній білуватій шкірці, під цедрою), а також в абрикосах, чорниці, шипшині, вишні та гречці.

Вітамін С. Є у фруктах і овочах: апельсинах, лимонах, ківі, полуниці, чорних ягодах, петрушці, квашеній капусті, болгарському перці.

Вітамін D. Можна отримати, споживаючи оселедець, сардини, тунець, лосось, насіння соняшнику, молочні продукти.

Вітамін Е. Його багато у волоських горіхах, мигдалі та арахісі. Є цей вітамін у насінні соняшнику, оливках, шпинаті та броколі.

Вітамін К. Знайдете в білокачанній капусті, гарбузі, щавлі, курячій печінці, шпинаті, петрушці. А також у картоплі, томатах, горосі, яйцях, моркві, буряках, кропі.

Фолієва кислота. Її багато в моркві, дріжджах, свинячій печінці, яєчному жовтку, абрикосах, артишоку, авокадо, гарбузі та квасолі.

Аптечні вітаміни вам точно не знадобляться, якщо щодня ваша тарілка буде наповнена різноманітними продуктами, багатими на вітаміни та мінерали.

 

Біолог санітарно-гігієнічної 

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський 

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь