Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Смартфони все частіше спричиняють порушення сну.

Дата: 06.11.2023 11:56
Кількість переглядів: 356

Фото без описуБагато людей люблять проводити час у телефоні перед сном, читаючи новини, соціальні мережі або граючи в ігри. Але така звичка може серйозно нашкодити вашому організму.  

Вчені визначили взаємозв’язок між залежністю людини від смартфонів та якістю її сну.   Вчені дійшли висновку, що  використання телефону після першої години ночі втричі підвищує ризик людини поповнити ряди тих, хто не може собі уявити без нього життя.

Телефони випромінюють електромагнітні хвилі, які можуть вплинути на роботу вашого мозку та викликати збудження нервової системи. Це може вплинути не тільки на якість вашого сну але і на здоров’я в цілому.

Екран телефону випромінює світло, яке подразнює очі та перешкоджає засинанню. Це світло називається “синім світлом” і може спричинити безсоння та нездатність до якісного сну.

Використання телефону перед сном може вплинути на якість вашого сну та відновлення енергії. Як результат, ви можете почуватися втомленими та роздратованими вранці, що може вплинути на вашу продуктивність та загальний настрій.

Які ж наслідки спання поруч з телефоном  та   чому варто уникати цього звичаю? 

Глаукома

Глаукома – це захворювання очей, за якого підвищується тиск всередині очного яблука і пошкоджується зоровий нерв. Це може призвести до погіршення зору і навіть сліпоти. Однією з причин глаукоми може бути тривалий вплив яскравого світла від екрана телефону на очі. Особливо небезпечно "залипати в смартфоні" ночами, коли очі не адаптовані до світла.

Порушення циркадних ритмів

Циркадні ритми – це біологічний годинник організму, який регулює сон-неспання та інші фізіологічні процеси. Вони залежать від природного світла: вдень воно активізує нас, а вночі виробляється мелатонін – гормон сну. Якщо ви будете сидіти в телефоні перед сном, то світло від екрана пригнічуватиме дію мелатоніну. Це може призвести до безсоння, погіршення якості сну і підвищення ризику розвитку різних захворювань.

Стрес і депресія

Телефон не тільки випромінює світло, а й передає інформацію. А вона не завжди позитивна: новини про кризи, конфлікти або особисті проблеми можуть викликати стрес і тривогу. А якщо ви спілкуватиметеся в соціальних мережах або читатимете коментарі інших людей, то можете зіткнутися з негативними емоціями або критикою. Усе це може вплинути на ваш психологічний настрій перед сном і спровокувати депресію.

Зниження продуктивності

Якщо ви будете погано спати через телефон перед сном, то це позначиться на вашій продуктивності наступного дня. Ви відчуватимете втому, дратівливість, у вас у рази погіршиться концентрація. Ви не будете здатні ефективно виконувати свої завдання або вчитися нового.

Як уникнути негативних наслідків та подолати залежність від смартфона та повернути здоровий сон.

- не лежіть у ліжку з мобільним телефоном, ноутбуком. Відмовтеся від них принаймні за годину до відходу до сну. Будь-яке джерело світлодіодного спектру може ще більше знизити рівень мелатоніну, який називають «гормоном сну».    Уникайте спання поруч з телефоном, щоб забезпечити собі якісний сон та зберегти своє здоров’я. Якщо вам потрібно користуватися телефоном під час ночі, використовуйте спеціальні програми, які знижують яскравість екрану та блокують синє світло. Також можна використовувати спеціальні фільтри для екрану телефону, щоб знизити його вплив на здоров’я.

- частіше беріть тайм-аут. Вимикайте телефон у певний час дня, наприклад, коли йдете на зустріч, обідаєте, граєте з дітьми і, звичайно, керуєте автомобілем.

- відмовтеся від програм на смартфоні. Видаліть з телефону соціальні мережі, такі як Facebook та Twitter, перевіряйте їх тільки зі свого ноутбука та у спеціально відведений для цього час без шкоди роботі або спілкуванню з близькими та друзями.

- частіше відривайтеся від телефону. Спробуйте замінити час, проведений з пристроєм в руках, іншими заняттями, такими як медитація, спорт або реальне спілкування з людьми.

- готуйтеся до сну.  Не беріть із собою у ліжко мобільний телефон. Використовуйте старомодний будильник, щоб пальці самі не полізли у стрічку новин та не захопили вас потоком інформації.

- вибирайте позитивний і спокійний контент для перегляду або читання;

Важливо згадати, що сон – це ключовий аспект здорового способу життя. Якщо ви відчуваєте проблеми зі сном, зверніться до свого лікаря або спеціаліста зі сну для отримання порад та рекомендацій.

Отже, уникайте спання поруч з телефоном та забезпечте собі якісний сон, щоб зберегти своє здоров’я та підвищити якість життя.

Дотримуючись цих порад, ви зможете поліпшити свій сон, а отже, і здоров'я. На ранок прокинетеся відпочившим, повним  сил і готовим  до навчання (трудових звершень)!

 

Лікар з гігієни праці Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦ КПХ МОЗ України» Євген  ГУЛЬВАНЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь