Симптоми і профілактика йододефіциту
Здоров’я людини значною мірою залежить від достатньої кількості йоду в організмі.
Йод утворює гормони щитоподібної залози, впливає на ріст клітин і метаболізм, а також забезпечує швидкість біохімічних реакцій, обмін білків і жирів, пишуть у Міністерстві охорони здоров’я.
Щодня доросла людина має споживати 150 мікрограмів (мкг) йоду, а вагітна жінка – 200 мкг.
Для прикладу, в одній чайній ложці йодованої солі міститься 250 мкг йоду.
Якщо ж виникає дефіцит йоду, це може призвести до розладів функціонування щитоподібної залози.
Тому краще попередити йододефіцит, щоб потім не лікувати його.
Що їсти, щоб запобігти йододефіциту?
Організм людини не виробляє йоду, але його можна отримати з їжі чи спеціальних препаратів.
Щоб уникнути йододефіциту, необхідно регулярно і збалансовано харчуватися, вживаючи збагачену йодом їжу.
Найбільше йоду містять такі продукти, як-от:
- йодована сіль;
- морська риба (тунець, тріска, палтус, сайда тощо);
- водорості (норі, вакаме, комбу тощо);
- морепродукти (краби, креветки, восьминоги, мідії, морські гребінці тощо);
- сир;
- коров’яче молоко;
- яйця;
- йогурт
- соєве молоко;
- квасоля Ліма;
- горіхи;
- чорнослив;
- ягоди (полуниця, журавлина);
- овочі (часник, щавель, шпинат, баклажан, ріпа, зелена цибуля, картопля тощо);
- м'ясо (яловичина, індичка);
- хліб, на якому вказано, що він багатий на йод;
- соєвий соус та інші.
Якщо не вживати хоча б деякі з цих продуктів, йододефіцит може призвести до гіпертиреозу (збільшення активності щитоподібної залози), гіпотиреозу (її недостатньої активності), затримки розумового розвитку у дітей, викиднів у вагітних жінок, серцево-судинних захворювань тощо.
Як розпізнати йододефіцит? Найпоширеніші симптоми:
Ознаки йододефіциту і недостатньої активності щитоподібної залози можуть бути дуже різними.
- задишка, нестача повітря (особливо в положенні лежачи),
- утруднення ковтання та дихання,
- втома;
- сухість шкіри;
- забудькуватість і пригнічений настрій;
- закрепи;
- опухле обличчя;
- слабкість.