Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Тромбозом: ознаки захворювання

Дата: 16.10.2023 10:13
Кількість переглядів: 201

Фото без описуТромбоз – це утворення кров’яних згустків (тромбів) у кровоносних судинах. У нормі поява тромбів є важливим механізмом реакції організму на пошкодження судин: кров згортається, утворюючи згусток, який перекриває кровотік і зупиняє втрату крові. Однак через низку хвороб, механізм тромбоутворення може запускатися без кровотечі.

Якщо раніше тромбоз був проблемою старшого покоління, то сьогодні проблеми з судинами мають і молоді люди. Що сприяє утворенню тромбів і що робити, щоб їх не виникло?

Як дізнатися, чи є у мене тромби - симптоми

Тромбозом хворіють насамперед люди старші за 60 років, хворі на діабет, курці, люди, котрі зловживають спиртним або страждають зайвою вагою. А ось малорухливий спосіб життя - основна причина, чому відривається тромб у молодих людей.

Залежно від місць виникнення розрізняють венозний і артеріальний тромбоз, що викликає інфаркт. Згусток крові в мозку може призвести до інсульту. А ось тромб в серці може викликати раптову смерть. 

Тромби - симптоми і тривожні сигнали:

різкий пульсуючий біль, оніміння, набряклість (переважно тромби на руці, на ногах);

задишка в грудях;

запаморочення;

можуть виникнути проблеми з мовленням у разі тромбів у мозку;

посиніння шкіри, ефект "набряклих вен".

Навіть різкий рух або травма можуть спровокувати відрив тромбу від стінки судини (тромбоемболії). В цьому випадку кровотік припиняється, що часто стає причиною ішемічного інфаркту.

Що робити, щоб не утворювалися тромби: рекомендації

Тромбоз - дуже підступний. Уберегтися від застою крові можна, якщо виконувати наступні рекомендації:

Більше займатися спортом. Лікарі рекомендують виділяти 30 хвилин на фізичні вправи (гімнастику, розтягування і зміцнення м'язів) по чотири рази на тиждень. Якщо вам лінь самим робити регулярну зарядку - запишіться до спортзал до тренера і розкажіть йому про проблему. Спеціаліст обов'язково врахує всі нюанси зі здоров'ям і розробить адекватний графік.

Відмовитися від шкідливих звичок. Зрозумійте, ваше здоров'я - тільки в ваших руках. Викиньте сигарети і забороніть собі вживати алкоголь.

Дотримуватися дієти. Ця порада стосується насамперед людей, які страждають зайвою вагою. Обмежте споживання жирів і введіть в раціон більше свіжих фруктів і овочів (наприклад, цитрусові і часник знижують ризик тромбозу). Якщо вас цікавить, що пити, щоб не було тромбів, то врахуйте - тільки після консультацій у лікарів можна приймати препарати, що розріджують кров.

Вибирати зручний одяг. Білизна, що занадто стискає тіло, ускладнює кровообіг в кінцівках, перешкоджаючи притоку крові. Разом з тим лікарі радять носити компресійні панчохи, гольфи, колготи і т.д. вже за наявності варикозу вен після операцій.

 

Біолог санітарно-гігієнічної 

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський 

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь