Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЛЕПТОСПІРОЗ: як уникнути особливо небезпечного захворювання?

Дата: 16.10.2023 09:59
Кількість переглядів: 61

Фото без описуЗгідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) лептоспіроз належить до найпоширеніших зоонозних захворювань у всьому світі. Щорічно в світі реєструють понад 500 тисяч випадків захворювання на лептоспіроз серед людей, яке має тяжкий перебіг, а також великий відсоток летальності. В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає, коли люди більше часу проводять біля водойм, займаються сінокосом, збором урожаю. Зокрема в Івано-Франківському районі протягом минулого тижня зафіксовано 2 випадки даного захворювання.

 Лептоспіроз має різноманітні клінічні прояви - від легкого грипоподібного захворювання до гострого загрозливого для життя стану. Це небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до тяжких уражень паренхіматозних органів, нервової системи та навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті із екскрементами інфікованих тварин. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).Від людини до людини захворювання не передається.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми проявляються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, ураження серця і судинної нервової регуляції, менінгіт). Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який характерний восени і взимку. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

 Якщо у вас є симптоми захворювання - зверніться до сімейного лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше. Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо ви уникаєте перебування у потенційно зараженій воді і контактів із інфікованими тваринами. Особливо пильними потрібно бути особам, які належать до груп ризику зараження лептоспірозом: фермерам, ветеринарам та працівникам каналізації.

Уникнення контакту з водою, забрудненою сечею тварин, вакцинація тварин-носіїв і контроль гризунів може запобігти значній частині випадків лептоспірозу. Бережіть себе і своїх рідних!

Підготувала завідувач відділення 

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

 Ольга КУБРАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь