Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як тренувати серцевий м’яз

Дата: 29.09.2023 11:08
Кількість переглядів: 612

Фото без описуКардіотренування (аеробні вправи) — це комплекс вправ, які збільшують ваш серцевий ритм і підсилюють циркуляцію крові по всьому тілу. Це універсальний спосіб боротьби із серцево-судинними захворюваннями та старінням організму. Кардіотренування не тільки допомагають оптимізувати роботу різних систем організму, але також спалюють істотну кількість калорій, допомагаючи схуднути.

Вид навантаження.  Займатися кардіотренуванням можна як в залі на тренажерах (бігова доріжка, велосипед, еліпсоїд), так і в домашніх умовах без спеціального обладнання. Видами кардіотренувань є: біг, швидка ходьба, велоспорт, веслування або плавання, бокс, стрибки на скакалці, аеробіка,  активна йога. Силові вправи також можуть тренувати серце. Намагайтеся заняття проводити на свіжому повітрі.

Час.  Оптимальна тривалість кардіонавантаження – 20-60 хвилин, а його темп і величина підбираються з урахуванням  мети, типу статури, тренованості та загального рівня фізичної активності.

Систематичність.   Золоте правило кардіотренувань-поступове збільшення навантажень. Разове навантаження на серце не допоможе йому, а лише зашкодить. Не намагайтеся з перших кроків виконувати велику кількість вправ. Починайте поступово, з нескладних та короткочасних занять, у міру зростання тренованості збільшуючи тривалість та інтенсивність тренування. Заняття не повинні бути разовим явищем, їх необхідно зробити частиною способу життя.

Пульс.    Щоби тренування було результативним і безпечним, потрібно обов’язково стежити за пульсом.Виміряти його потрібно до початку тренування і відразу після навантаження. У кожної людини є свій максимальний пульс, значення якого встановлюється залежно від його віку.Підвищення пульсу при кардіонавантаженнях має бути помірним. Якщо відчуваєте прискорене серцебиття, задишку, нудоту і запаморочення, краще відпочити або зовсім припинити заняття.

 Розминка.  Це вступна частина тренування. Вона готує людину до більш інтенсивних фізичних навантажень.  Кров починає швидше циркулювати, доставляючи більше кисню до м’язів.  Під час розминки  розробляються  суглоби, а також  зменшується ризик отримання травм. Не підготовлені до навантаження м'язи, суглоби і сухожилля можуть не подати ознак травми відразу, проблеми можуть виникнути через тривалий час

Регулярні фізичні навантаження допомагають підтримувати серцевий м’яз сильним та працювати з високою ефективністю, а судини стають гнучкішими та еластичнішими, що є особливо важливим для контролю артеріального тиску!  Крім тренувань, на роботу серця позитивно впливає правильне харчування та  відмова від шкідливих звичок. Залучайте сім’ю та друзів до своєї програми фізичної активності. Ви отримаєте підтримку та спільні інтереси.

Важливо! Перед початком занять слід проконсультуватися з лікарем, який заздалегідь проведе ЕКГ і визначить ступінь підготовленості організму до фізичних навантажень. Займайтеся спортом і будьте здоровими!

Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»                              

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь