Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чотири міфи про фрукти

Дата: 18.09.2023 10:07
Кількість переглядів: 56

                 Сьогодні пропоную поговорити про фрукти, навколо яких розвели багато дискусій. Чи можна їсти їх на перекус, чи не гальмують вони схуднення, чи не шкодять шлунку? Отже, поїхали.

Міф №1: натщесерце фрукти їсти не можна.

                Кажуть, що на голодний шлунок їсти фрукти не можна, особливо цитрусові, бо кислоти, які в них містяться, пороз’їдають стінки шлунка.                 Шлунок у відповідь на споживання будь-якої їжі виробляє дуже сильну кислоту (НСІ). Людина за своє життя вживає їжу десь 50 000 разів, і дірок в шлунку не нажила. І це не дивно, адже шлунок захищається від кислот (своїх власних чи продуктових), продукуючи спеціальний слиз, який вистилає його стінки.

Міф №2: фрукти не можна їсти ввечері.

                  Нам кажуть: "У фруктах є цукор – енергія для організму. Коли ми лягаємо спати – енергія нам не потрібна, і цукор зі спожитих за вечерею фруктів перетворюється в жир".

                Коли ми спимо, загальні енерговитрати організму нижчі, ніж при неспанні, лише на 20-25%. Щодо цукру у фруктах, його там небагато (в одному великому яблуці міститься 20 г цукру). За ніч мозок спалює десь 35 г цукру, еритроцити – 15 г. А мʼязи і печінка здатні зберігати в собі пів кілограма цукру для твоїх завтрашніх звитяг. Немає тут місця для запасання жиру.

Міф №3: фрукти на перекус не можна.

                 Яблука розпалюють апетит? Ніхто не пояснює чому. Просто всі дружно зійшлись на тому, що воно так є. Народна мудрість. А наука?

                 Що каже наука? Яблуко, як і всі інші фрукти, – їжа, яка чудово насичує завдяки низькій щільності енергії і клітковині. Фрукти – це зручний, смачний та корисний перекус.

Міф №4: фруктоза – це шкідливо.

                      Зловживання фруктозою в купі з переїданням негативно впливає на печінку. Це правда.

Зловживання – це понад 50-60 г на добу. Наїсти такі кількості фруктози з фруктів можна лише в перший день сезону кавунів. Надлишок фруктози – це не про фрукти, а про солодощі і солодкі води, адже столовий цукор наполовину складається з цього солодезного моносахариду.

              Їжте фрукти, дозуйте солодке, не переїдайте, не зловживайте алкоголем і більше рухайтеся – збережете печінку здоровою.

                  Які ж висновки? Фрукти – ситна, багата на вітаміни, мінерали та клітковину їжа. А ще смачна. Їсти їх можна і треба будь-коли. Щодо кількості, я не думаю, що є люди, які на постійній основі можуть зловживати фруктами, проблема якраз у зворотному – ми їмо їх надто мало. Намагайтеся зʼїдати в день хоча б один-два фрукти розміру великого апельсина.

 

Лікар із загальної гігієни

Івано-Франківського районного відділу

ДУ "Івано-Франківський

ОЦКПХ  МОЗ"Ю. Мікула


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь