Чотири міфи про фрукти
Сьогодні пропоную поговорити про фрукти, навколо яких розвели багато дискусій. Чи можна їсти їх на перекус, чи не гальмують вони схуднення, чи не шкодять шлунку? Отже, поїхали.
Міф №1: натщесерце фрукти їсти не можна.
Кажуть, що на голодний шлунок їсти фрукти не можна, особливо цитрусові, бо кислоти, які в них містяться, пороз’їдають стінки шлунка. Шлунок у відповідь на споживання будь-якої їжі виробляє дуже сильну кислоту (НСІ). Людина за своє життя вживає їжу десь 50 000 разів, і дірок в шлунку не нажила. І це не дивно, адже шлунок захищається від кислот (своїх власних чи продуктових), продукуючи спеціальний слиз, який вистилає його стінки.
Міф №2: фрукти не можна їсти ввечері.
Нам кажуть: "У фруктах є цукор – енергія для організму. Коли ми лягаємо спати – енергія нам не потрібна, і цукор зі спожитих за вечерею фруктів перетворюється в жир".
Коли ми спимо, загальні енерговитрати організму нижчі, ніж при неспанні, лише на 20-25%. Щодо цукру у фруктах, його там небагато (в одному великому яблуці міститься 20 г цукру). За ніч мозок спалює десь 35 г цукру, еритроцити – 15 г. А мʼязи і печінка здатні зберігати в собі пів кілограма цукру для твоїх завтрашніх звитяг. Немає тут місця для запасання жиру.
Міф №3: фрукти на перекус не можна.
Яблука розпалюють апетит? Ніхто не пояснює чому. Просто всі дружно зійшлись на тому, що воно так є. Народна мудрість. А наука?
Що каже наука? Яблуко, як і всі інші фрукти, – їжа, яка чудово насичує завдяки низькій щільності енергії і клітковині. Фрукти – це зручний, смачний та корисний перекус.
Міф №4: фруктоза – це шкідливо.
Зловживання фруктозою в купі з переїданням негативно впливає на печінку. Це правда.
Зловживання – це понад 50-60 г на добу. Наїсти такі кількості фруктози з фруктів можна лише в перший день сезону кавунів. Надлишок фруктози – це не про фрукти, а про солодощі і солодкі води, адже столовий цукор наполовину складається з цього солодезного моносахариду.
Їжте фрукти, дозуйте солодке, не переїдайте, не зловживайте алкоголем і більше рухайтеся – збережете печінку здоровою.
Які ж висновки? Фрукти – ситна, багата на вітаміни, мінерали та клітковину їжа. А ще смачна. Їсти їх можна і треба будь-коли. Щодо кількості, я не думаю, що є люди, які на постійній основі можуть зловживати фруктами, проблема якраз у зворотному – ми їмо їх надто мало. Намагайтеся зʼїдати в день хоча б один-два фрукти розміру великого апельсина.
Лікар із загальної гігієни
Івано-Франківського районного відділу
ДУ "Івано-Франківський
ОЦКПХ МОЗ"Ю. Мікула