Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Життя після інсульту

Дата: 15.09.2023 13:22
Кількість переглядів: 114

Фото без описуІнсульт – порушення кров'яного кровотоку у мозку, внаслідок чого виникає ураження клітин мозку. В результаті утворюються невралгічні захворювання з тривалим перебігом: сильні мігрені, параліч або парез кінцівок (обох або з одного боку) або м'язів людини, порушення зорової та мовної функції, пам'яті, координації. У групі ризику всі незалежно від вікової категорії, хто веде нездоровий спосіб життя, мають захворювання серця і судин, підвищений холестерин, цукровий діабет. У пенсійному віці інсульт протікає набагато важче та несе загрозу життю. Чи зможе людина повернутися до колишнього життя, відновити навички, які були втрачені, безпосередньо залежить від якості та часу відновлення. Процес досить тривалий, здатний розтягнутися на місяці та роки. Але, при правильному проведенні всіх рекомендованих процедур, лікування можливе і цілком успішне.

Якщо нічого не робити, людина, яка перенесла інсульт, залишиться з набутими ураженнями нервової системи назавжди. Тому важливо одразу реагувати та починати реабілітацію. Чим швидше, тим краще.

На те, скільки часу проходитиме відновлення після інсульту, впливає:

Вид інсульту: ішемічний або геморагічний. Ішемія – найпоширеніший вид інсульту, що виникає внаслідок недостатнього кров'яного постачання частини мозку. За швидкої та правильної медичної допомоги, а також відновлюваної програми та її виконання є великі шанси відновитися. Геморагічний інсульт настає через крововилив у відділи мозку. І тут ймовірність смерті може досягати 70%.

Обширність ураження мозку. Чим більше тканин головного мозку уражено, тим нижчою є ймовірність повного відновлення. Воно може не статися, але на реабілітацію знадобляться роки.

Вік людини та додаткові захворювання. Старшому поколінню важче перемогти інсульт. Наявність хронічних супутніх захворювань ускладнює ситуацію. Якщо спостерігається захворювання серцево-судинної системи, іноді відновлення стає неможливим.

Чи були інсульти раніше. Повторний інсульт збільшує ймовірність смерті. Якщо після першого нападу на відновлення може знадобитися до півроку, то наступні удари продовжують термін. Можуть знадобитися роки, причому ніхто не зможе гарантувати повне відновлення.

Моральний та емоційний стан людини. Для відновлення потрібна титанічна сила волі, мотивація, бажання відновитись. Не кожному пацієнтові під силу емоційно пережити подію.

Етапи відновлення після інсульту

Як тільки життєво важливі показники хворого (тиск, частота серцебиття) прийдуть у норму, рекомендується одразу приступати до реабілітації. Швидке реагування дозволяє досягти максимального результату та допоможе уникнути ускладнень, здатних погіршити стан пацієнта. Відновлювальний період умовно поділяється на:

Гострий (місяць після інсульту)

Ранній (півроку після інсульту)

Пізній (від 6 до 12 місяців)

Віддалений (від 12 місяців)

Як можна організувати реабілітацію хворого на інсульт?

Ретельна діагностика хворого дасть найдоцільніші вказівки щодо того, як і де організувати реабілітацію. Варто звернутися до стаціонарних реабілітаційних відділень спеціалізованих інсультних центрів та клінік. Тут надають інтенсивні програми реабілітації курсами 2-3 тижні.

Амбулаторно-поліклінічні підрозділи при лікарнях надають окремі медичні та фізіотерапевтичні послуги, які слід обговорити та підібрати з вашим терапевтом та неврологом. Такі послуги передбачають відвідування медзакладу кілька разів на тиждень.

Домашні програми передбачають самостійне опрацювання вправ пацієнтом, а також роботу медичних сестер чи лікарів у вас вдома. Таке рішення буде доцільним, якщо курс реабілітаційної програми не передбачає використання спеціалізованого обладнання.  Втім, домашня реабілітація це також і щоденна робота хворого та його рідних з ним, незалежно від спеціалізованих курсів, які він можливо проходить у лікувальних центрах. Прості побутові задачі, постійне спілкування та адаптація до нових умов потрібні хворому, і є частиною його відновлення після інсульту.

Крім дотримання всіх рекомендацій, прописаних лікарями, необхідно дотримуватись правил, які допоможуть хворому швидше відновитися. До них належить:

  • дотримання здорового способу життя: виключення прийому алкогольних напоїв, тютюнових виробів;

  • дотримання правильного раціону харчування, виключення жирної, важкої їжі. Раціон повинен бути багатий на білок і корисні жири, з низьким вмістом швидких вуглеводів;

  • комплексно підходити до питання реабілітації після інсульту, спрямовуючи дії одночасно відновлення всіх втрачених функцій;

  • постійна психоемоційна підтримка хворого;

Якщо відновлення відбувається вдома, важливо обладнати приміщення для виконання фізичної активності хворого. В ідеалі, поставити тренажери, різні пристосування для виконання ЛФК та масажів.

 

Біолог санітарно-гігієнічної 

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський 

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь