Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про формування розуміння залежності здоров'я і психологічного стану від якісного харчування здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти

Дата: 05.09.2023 09:45
Кількість переглядів: 136

Фото без описуХарчування дітей – одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьків, педагогів, лікарів. Як прищепити звички правильного харчування дітям, що включити в дитяче меню, що вважається правильним харчуванням? Ці та багато інших питань обговорюються вже не вперше, адже беззаперечним є факт, що здоров’я дітей залежить майже на всі 100 % від того, чим вони харчуються. Всі батьки хочуть, щоб їхні діти були здорові, а тому питання здорового харчування актуальне завжди, це питання поза часом.

Але навчити дітей розуміти, що дуже важливо якісно харчуватися, споживати корисні продукти та ігнорувати (або хоча б не зловживати) шкідливі, насправді, не так і легко. Ця звичка формується у дітей дуже довго.

Всі ми чудово розуміємо, що будь-яка дитина навряд чи відмовиться від пропозиції з’їсти пачку чипсів,  сухариків зі смаковими добавками; будь-які напівфабрикати і фастфуд; випити газованих напоїв. Не знаю, чи є такі діти, які жодного разу не їли цих шкідливих продуктів. Це нормально, що дитині хочеться спробувати те, що в такій гарній обгортці на полицях магазинів, про що вона так часто бачить рекламу, те, що їдять діти на ігровому майданчику.  І батьки, часто  вимушено, купують дитині фастфуд, чипси, газовані напої й таке інше. Але небезпека в тому, що дуже часто це стає щоденною їжею дитини, і тоді починаються проблеми зі здоров’ям.  Незбалансоване швидке харчування спричиняє ожиріння, всілякі порушення в ендокринній та імунній системах, що в свою чергу надалі обов'язково позначається на фізичному і розумовому розвитку дитини. Так от, щоб уникнути таких проблем, про якісний, корисний раціон харчування дитини мають  піклуватися і батьки, і педагоги.

ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Поради для вчителів:

  • Перетворіть урок про здорове харчування на гру – нехай діти самі розділяться на групи і складуть свій обід, де кожен із них буде стравою. Попросіть розповісти їх, чому вони вибрали саме таку їжу, чим вона корисна. Ця гра дасть можливість побачити і проаналізувати, що діти вже знають про здорове харчування і що споживають вдома. У початкових класах можна проводити уроки правильного харчування із запрошенням батьків, дієтологів або хоча б дієтичної медсестри, якщо така є у закладі. Розповідь про корисні продукти можна подати у формі казки – так учні краще сприймуть і запам’ятають складну інформацію.

  • Розповідайте про користь від продуктів, яку діти можуть отримати вже, але розповідайте доступно, просто, на «дитячій мові»: наприклад, щоб краще думалось, можна поїсти горіхів, щоб швидко вирости і стати сильним – пийте молоко та їжте сир. І т.д.

Поради для батьків щодо здорового харчування вже розробило МОЗ України:

 

  • Привчати дітей до різних смаків – не маскувати овочі у страві, давати пробувати їх по кілька разів і самим так харчуватись.

  • Їсти всім разом без телевізора.

  • Встановити регулярні прийоми їжі, чітко визначити час для сніданку, обіду і вечері.

  • Не використовувати їжу як нагороду чи покарання.

  • Слідкувати, щоб дитина пила достатньо води.

  • Обмежити вживання висококалорійної їжі, жирної та з великою кількістю доданого цукру. Пропонуйте альтернативи: солодощі замініть фруктами, на десерт – смузі, компоти, несолодкі йогурти.

  • Бути прикладом для своїх дітей. Насамперед харчові звички в дитини формуються з найближчого оточення, тому правила харчування в домі мають бути для всіх однаковими.

Поки ми несемо відповідальність за харчування наших дітей, і від нас залежать їхні звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

Начальник Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Валерій ОСТАПОВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь