Небезпека стихійної торгівля !
Законодавством України продаж харчових продуктів дозволяється здійснювати тільки через стаціонарні підприємства торгівлі та через дрібно роздрібну торговельну мережу. Розміщення даних об’єктів та введення їх в експлуатацію погоджується з відповідними контролюючими організаціями. Харчові продукти і продовольча сировина, які надходять у торговельну мережу, супроводжуються документами, що засвідчують їх якість та безпеку. Відповідальність за дотриманням умов зберігання та реалізації продуктів несуть керівники торгових підприємств.
Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі. Стихійна торгівля харчовими продуктами – є загрозою здоров’ю та добробуту населення. Покупець, купуючи їжу на вулиці, бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для свого здоров’я
Про наявність в нашому місті стихійної торгівлі продуктами харчування через засоби масової інформації говорилося не раз. Але ця тема на сьогодні не вичерпана. Стихія і надалі вирує на вулицях та площах обласного центру, незважаючи, що на порозі літо.
За даними інфекційної лікарні, більшість їх пацієнтів, які поступили в лікарню, купували продукти на стихійних ринках, з землі.
А тому ще раз хочемо нагадати, що таке продукти із землі. Чому із землі та на стихійних ринках купують продукти, зрозуміло – дешевше. А ось чому продають ви коли небудь замислювалися? Такі продавці не йдуть на ринок тільки тому, що в них немає:
- довідки про стан власного здоров'я, зокрема що він не хворіє і не є носієм туберкульозу, сифілісу, кишкових інфекцій. ( Всі ці дані записуються в особовій медичній книжці встановленого взірця).
- довідки від ветлікаря про стан здоров'я його курей, свиней, корів, і зокрема, що тварина перед забоєм була здоровою, а не загинула напередодні і що м»ясо, що продається, є м'ясом молодого баранця, а не бездомного пса.
- документів, в тому числі і ветсанекспертизи, які б засвідчували якість продукту, згідно з діючими нормативам, та мікробіологічні, хімічні та радіологічні показники.
Отже, разом з продуктами сумнівної якості, за власні кошти, в додаток можна придбати ще і хворобу
Сир і молочні продукти, куплені безпосередньо з землі, є передовсім елементарно забрудненими, запиленими. До того ж інфекційні хвороби не обминають і тварин, які хворіють на мастит, туберкульоз, сальмонельоз, лейкоз, та в свою чергу можуть передати це захворювання людині. Окрім цього, існує ще чи малий перелік харчових токсикоінфекцій, на які можна заразитися, купуючи молокопродукти сумнівної якості, або саморобні кондитерські вироби. Адже крем є прекрасним живильним середовищем для розвитку стафілококу. Основним симптомом отруєння стафілококом є нудота, блювота, інтоксикація. При сильному інфікуванні можливі і летальні випадки.
Заразитися та захворіти практично може кожен. Збудник потрапляє до нашого організму через рот, разом з недоброякісною водою, інфікованим харчовими продуктами . Особливо небезпечні є молокопродукти, кров»яні та ліверні ковбаси домашнього виготовлення, домашні кремові вироби, тощо, а також через брудні руки.
Якщо в магазині ще можна гарантувати якість продукції, то при торгівлі з землі, з необладнаних місць торгівлі такої гарантії дати не можна. Крім того, що разом з пилом цю продукцію можуть забруднювати яйця різномастих гельмінтів, що може привести до спалаху паразитарних захворювань. Серед найпоширеніших – трихінельоз, яке дає важкі наслідки, а зараження відбувається через неперевірену ветеринарним лікарем заражену личинками трихінел свинину.
Щоб запобігти можливим випадкам виникнення серед населення харчових отруєнь, інфекційних та паразитарних захворювань ми радимо не купувати продукти харчування з необладнаних місць торгівлі, при покупці необхідно звертати увагу на терміни реалізації продукції, вимагати від продавців документи, які б підтвердили доброякісність продукції.
Саме тому пам'ятайте, що тільки від нашої високої свідомості та суворого дотримання санітарно-гігієнічних вимог залежить наше здоров»я.
Лікар із загальної гігієни Івано-Франківського відділу
ДУ "Івано-франківський ОЦКПХ МОЗ "
Ю.Мікула.