Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як обрати смачне й корисне морозиво?

Дата: 22.08.2023 15:38
Кількість переглядів: 92

Фото без описуМорозиво – улюблений десерт дорослих та малечі. Виробники змагаються у розмаїтті смаків, кольорів та дизайну упаковки. Як не розгубитися , а вибрати якісний продукт?

Перед тим, як вибрати морозиво, переконайтеся що на упакуванні є всі потрібні маркування: ДСТУ, термін придатності, дата виготовлення, номер партії.  Також повинен бути зазначений повний склад, харчова та енергетична цінність продукту, назва та адреса виробника.

Знайдіть   літери ДСТУ – вони означають, що морозиво виконано за державними стандартами.

В Україні діють три національні стандарти на морозиво:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»;

ДСТУ 4734:2007 “Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови”;

ДСТУ 4735:2007 “Морозиво з комбінованим складом сировини.”

Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733:2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів (пальмового, кокосового масла, маргарина, кулінарних жирів і т.д.). У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко, вершки).

Другий стандарт ДСТУ 4735:2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини, до якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру.  Зазвичай на лицьовій стороні етикетки такий харчовий продукт називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини». Можна побачити морозиво з  назвою "Дитяче морозиво", яке виготовлене згідно ДСТУ 4735:2007, тобто по технічних умовах з використанням комбінованої сировини. Це лише маркетинговий хід, який не свідчить про підвищену якість виробу.

Окремий стандарт ДСТУ 4734:2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво. Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини. Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників. Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.

Літери ТУ (технічні умови) свідчать про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Як правило, таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше.

  Зверніть увагу і на дату виготовлення, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму - рік.

Обирайте морозиво правильно і споживайте його з користю й задоволенням!

 

Завідувач  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ» 

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь