Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як обрати смачне й корисне морозиво?

Дата: 22.08.2023 15:38
Кількість переглядів: 180

Фото без описуМорозиво – улюблений десерт дорослих та малечі. Виробники змагаються у розмаїтті смаків, кольорів та дизайну упаковки. Як не розгубитися , а вибрати якісний продукт?

Перед тим, як вибрати морозиво, переконайтеся що на упакуванні є всі потрібні маркування: ДСТУ, термін придатності, дата виготовлення, номер партії.  Також повинен бути зазначений повний склад, харчова та енергетична цінність продукту, назва та адреса виробника.

Знайдіть   літери ДСТУ – вони означають, що морозиво виконано за державними стандартами.

В Україні діють три національні стандарти на морозиво:

ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»;

ДСТУ 4734:2007 “Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови”;

ДСТУ 4735:2007 “Морозиво з комбінованим складом сировини.”

Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733:2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів (пальмового, кокосового масла, маргарина, кулінарних жирів і т.д.). У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко, вершки).

Другий стандарт ДСТУ 4735:2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини, до якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру.  Зазвичай на лицьовій стороні етикетки такий харчовий продукт називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини». Можна побачити морозиво з  назвою "Дитяче морозиво", яке виготовлене згідно ДСТУ 4735:2007, тобто по технічних умовах з використанням комбінованої сировини. Це лише маркетинговий хід, який не свідчить про підвищену якість виробу.

Окремий стандарт ДСТУ 4734:2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво. Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини. Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників. Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.

Літери ТУ (технічні умови) свідчать про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Як правило, таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше.

  Зверніть увагу і на дату виготовлення, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму - рік.

Обирайте морозиво правильно і споживайте його з користю й задоволенням!

 

Завідувач  санітарно-гігієнічної лабораторії

Івано-Франківського районного відділу

ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ» 

Оксана ГНАТКІВ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь