Як обрати смачне й корисне морозиво?
Морозиво – улюблений десерт дорослих та малечі. Виробники змагаються у розмаїтті смаків, кольорів та дизайну упаковки. Як не розгубитися , а вибрати якісний продукт?
Перед тим, як вибрати морозиво, переконайтеся що на упакуванні є всі потрібні маркування: ДСТУ, термін придатності, дата виготовлення, номер партії. Також повинен бути зазначений повний склад, харчова та енергетична цінність продукту, назва та адреса виробника.
Знайдіть літери ДСТУ – вони означають, що морозиво виконано за державними стандартами.
В Україні діють три національні стандарти на морозиво:
ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»;
ДСТУ 4734:2007 “Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови”;
ДСТУ 4735:2007 “Морозиво з комбінованим складом сировини.”
Молочне, вершкове морозиво і пломбір об’єднує ДСТУ 4733:2007. Всі три названих категорії представляють собою морозиво на основі молока, тобто в їх складі немає жодних рослинних жирів (пальмового, кокосового масла, маргарина, кулінарних жирів і т.д.). У складі такого солодкого десерту повинні бути натуральні жири (молоко, вершки).
Другий стандарт ДСТУ 4735:2007 розповсюджується на морозиво з комбінованим складом сировини, до якого доданий рослинний жир або будь-який інший замінник молочного жиру. Зазвичай на лицьовій стороні етикетки такий харчовий продукт називається просто «морозиво», а якщо перевернути, то буде вказано «з комбінованим складом сировини». Можна побачити морозиво з назвою "Дитяче морозиво", яке виготовлене згідно ДСТУ 4735:2007, тобто по технічних умовах з використанням комбінованої сировини. Це лише маркетинговий хід, який не свідчить про підвищену якість виробу.
Окремий стандарт ДСТУ 4734:2007 об’єднує плодово-ягідне морозиво, заморожений сік і ароматичне морозиво. Плодово-ягідне морозиво, воно ж фруктовий лід, – морозиво на основі плодово-ягідної сировини. Заморожений сік – морозиво з використанням соку фруктів, ягід або натуральних й ідентичних натуральним ароматизаторів і барвників. Ароматичне морозиво – це продукт, виготовлений на основі цукрового сиропу, барвників, ароматизаторів.
Літери ТУ (технічні умови) свідчать про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, а вона не завжди проходить всі контролі якості. Як правило, таке морозиво дешевше, але і натуральних складових в ньому менше.
Зверніть увагу і на дату виготовлення, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідного температурного режиму - рік.
Обирайте морозиво правильно і споживайте його з користю й задоволенням!
Завідувач санітарно-гігієнічної лабораторії
Івано-Франківського районного відділу
ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Оксана ГНАТКІВ