Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Забруднювачі ґрунту

Дата: 22.08.2023 15:30
Кількість переглядів: 298

Фото без описуҐрунт – це особливе органо-мінеральне природне утворення, яке виникло як внаслідок впливу живих організмів на мінеральний субстрат і розкладу мертвих організмів, так і за рахунок впливу природних вод і атмосферного повітря на поверхневі горизонти гірських порід у різних умовах клімату і рельєфу в гравітаційному полі Землі.

Забруднювачами ґрунту, згідно з визначенням експертів ВООЗ, називають хімічні речовини, біологічні організми (бактерії , віруси, найпростіші, гельмінти) і продукти їх життєдіяльності, які зустрічаються в неналежному місці, в неналежний час і в неналежній кількості. Під забрудненням ґрунту слід розуміти лише той вміст хімічних і біологічних забруднювачів у ньому, який стає небезпечним для здоров'я при прямому контакті людини із забрудненим ґрунтом.

Ґрунт може забруднюватися в результаті:

1) внесення мінеральних і органічних добрив;

2) використання пестицидів;

3) надходження промислових і побутових відходів різних видів, які застосовують в якості добрив та з метою зволоження, в тому числі і внесення в грунт відходів тваринницьких комплексів (ферм) та індивідуальних господарств;

4) попадання на її поверхню хімічних речовин з атмосферними викидами промислових підприємств і автотранспорту, а також радіонуклідів унаслідок аварій на ядерних реакторах;

5) захоронення побутових і промислових відходів .

Всі забруднювачі ґрунту можна розділити на біологічні (віруси, бактерії, яйця гельмінтів, найпростіші) та хімічні. Хімічні забруднювачі ґрунту діляться на дві великі групи. До першої групи належать хімічні речовини, які вносяться в ґрунт цілеспрямовано, найчастіше - у сільському та лісовому господарствах: пестициди, мінеральні добрива, стимулятори росту рослин. Цей процес є керованим. При недотриманні агрохімічних і гігієнічних регламентів застосування (внесення в ґрунт надлишку) екзогенних хімічних речовин (ЕХР) вони стають забруднювачами ґрунту і можуть становити небезпеку для здоров'я людей.

До другої групи хімічних забруднювачів ставляться хімічні речовини, які потрапили у ґрунт випадково з техногенними (антропогенними) рідкими, твердими і газоподібними відходами. Це речовини, які потрапили у ґрунт разом з побутовими та промисловими стічними водами і твердими відходами, атмосферними викидами промислових підприємств, вихлопними газами автотранспорту.

 

Ступінь забруднення ґрунту ЕХР залежить від:

1) рівня їх надходження в грунт;

2) фізико-хімічних властивостей (структури, розчинності у воді, летючості та ін.);

3) місцевих грунтово-кліматичних умов;

4) інтенсивності процесів міграції ЕХР з ґрунту в атмосферне повітря, відкриті водойми, підземні води, рослини;

5) можливості трансформації і деградації ЕХР в результаті фізико-хімічних процесів (гідроліз, фотоліз) або дії біологічних агентів (мікроорганізми, меншою мірою водорості) та їх ферментативних систем, здатних розщепити молекули багатьох токсичних речовин до безпечних метаболітів.

Водночас, щороку все більше людство потерпає від забруднення ґрунтів, адже воно викликає ланцюгову реакцію: позначається на ґрунтовому біорізноманітті, знижує запаси органічної речовини ґрунту і їх фільтруючу здатність. До найбільш поширених забруднювачів ґрунту належать важкі метали, стійкі органічні забруднювачі і нові забруднювачі, такі як фармацевтичні препарати та засоби особистої гігієни.

 

Основні причини, за якими проблему забруднення ґрунтів не можна недооцінювати:

1. Забруднення ґрунтів впливає на все навколо. Їжа, яку ми їмо, вода, яку ми п’ємо, повітря, яким ми дихаємо, - наше здоров’я і здоров’я всього живого на планеті залежить від здоров’я ґрунтів.

2. Забруднення ґрунту не видно. Сьогодні третина ґрунтів планети помірно або сильно деградовані внаслідок ерозії, втрати ґрунтового органічного вуглецю, засолення, ущільнення, закислення і хімічного забруднення. На формування одного сантиметра верхнього шару ґрунту йде близько тисячі років, а це означає, що за своє життя збільшити шар ґрунту нам не вдасться. Є тільки те, що ми бачимо зараз. Незважаючи на все це, масштаби забруднення ґрунтів продовжують рости.

3. Забруднення ґрунтів позначається на їх здатності до фільтрування. До забруднюючих речовин ґрунт діє як фільтр і буфер. Але можливості ґрунтів, що дозволяють їм справлятися з тиском забруднювачів, не безмежні. Якщо захисний потенціал грунтів буде вичерпано, забруднюючі речовини почнуть проникати (і вже проникають) в навколишнє середовище, зокрема, в харчовий ланцюг.

4. Забруднення ґрунту впливає на продовольчу безпеку, знижуючи врожайність і якість сільськогосподарських культур. Безпечна, поживна і якісна їжа може бути вирощена тільки на здорових ґрунтах.

5. Забруднення ґрунтів може бути результатом застосування неналежних методів ведення сільського господарства. Нераціональні методи ведення сільського господарства зменшують запаси органічної речовини ґрунтів, підриваючи їх здатність до розкладання органічних забруднювачів. Це збільшує ризик потрапляння забруднюючих речовин в навколишнє середовище.

6. Забруднення ґрунтів може загрожувати нашому здоров’ю. Значна частина антибіотиків, які застосовуються в сільському господарстві та охороні здоров’я, після виведення з організму тих, хто їх отримує, потрапляє в навколишнє середовище. Ці антибіотики можуть проникати в ґрунт і поширюватися в навколишньому середовищі. В результаті виникають бактерії, стійкі до протимікробних препаратів, що знижує ефективність антибіотиків.

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь