Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чому КІР небезпечний?

Дата: 07.08.2023 11:00
Кількість переглядів: 147

Фото без описуКір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Кір - одна з головних причин дитячої смертності в світі.

Хвора людина являється заразною від моменту появи перших симптомів до 3–4 днів після появи висипки, в середньому 7-11 днів.

Основні симптоми: стійке, тривале підвищення температури тіла до 40 ◦С, кашель, нежить, почервоніння очей та сльозоточивість. Одною з ознак являються так звані плями Філатова-Копліка, що мають вигляд дрібних білих плям на внутрішній поверхні щік, наявність яких однозначно свідчить про кір у хворого. За кілька днів з’являється висип — спочатку, як правило, на обличчі та верхній частині шиї. Приблизно через три дні висип розповсюджується по всьому тілу, включно із руками та ногами. Він тримається 5–6 днів і потім зникає.

Ускладнення :Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт. Ця недуга може призвести навіть до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Профілактика: Специфічного лікування від кору немає. Проте захворюванню можна запобігти.

Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Саме завдяки вакцинації вдалося знизити захворюваність на кір у десятки разів. Вакцинація формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає нечутливим до захворювання.

Коли слід вакцинуватись та якою вакциною?

Згідно з календарем в Україні проводять два щеплення в 12 місяців та 6 років. Ці дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору. Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Вакцини КПК містять живі, штучно ослаблені віруси кору, паротиту і краснухи. В Україні наявна вакцина декількох виробників «М-М-РІІ» США та «Пріоракс» Бельгія за державним забезпеченням, також батьки можуть придбати вакцину власним коштом попередньо проконсультувавшись з педіатром, стосовно вимог до вакцини.

Що робити коли не провакцинувався вчасно?

На території України на даний момент триває «наздоганяюча» кампанія вакцинації дітей від кору, краснухи та паротиту, зокрема Івано-Франківська ТГ забезпечена в достатній кількості вакциною.

Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до лікаря з яким укладена декларація. Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати. Варто зауважити, що тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист. Тому необхідно пам’ятати про ревакцинацію в 6 років.

Бережіть себе та своїх близьких вакцинуйтесь!

Підготувала лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь