Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ та їх профілактика.

Дата: 28.07.2023 09:37
Кількість переглядів: 100

  Фото без описуПротягом декількох останніх тижнів на території Івано-Франківської ТГ значно зросла кількість випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. Здебільшого причина росту захворюваності, згідно проведених епідеміологічних розслідувань полягає у недотриманні правил особистої гігієни та невідповідне зберігання харчових продуктів.

   Гострі кишкові інфекції - це група інфекційних хвороб, які характеризуються ураженням шлунку та кишечника, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.

Джерелом інфекції є хвора людина та носій. Основними шляхами передачі кишкових інфекцій є харчовий (вживання недоброякісної їжі), контактно-побутовий (через брудні руки і предмети побуту), водний (вживання води, під час купання у забруднених водоймах). Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Перші симптоми захворювання такі як підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі можуть з’являтись вже через кілька годин або на протязі 2-5 днів.

Для попередження виникнення гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;

  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

  • запобігати проникненню комах та тварин, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

При туристичних мандрівках, подорожах, на пікніках для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води, для миття посуду і рук використовувати перевірену воду. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою.

На відпочинок не брати продукти, що швидко псуються: ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 годин, бажано зберігати продукти у спеціальних сумках-холодильниках. При харчуванні у непристосованих умовах - ліс, пляж, уникати контакту продуктів з ґрунтом та піском, зберігати продукти у місцях, захищених від мух та інших комах, які можуть переносити інфекцію.

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.                                                                                                   

У випадку виявлення перших ознак захворювання необхідно терміново звернутись до лікувального закладу. В жодному разі не займайтесь самолікуванням. Бережіть себе та своїх рідних!

 

Підготувала лікар-епідеміолог 

відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Ольга ГОЛУБЧАК.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь