Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами!

Дата: 28.07.2023 09:33
Кількість переглядів: 39

Фото без описуПередусім мета цього дня — підвищення обізнаності про проблему вірусних гепатитів, способи профілактики та лікування, а також зниження рівня стигматизації людей, які живуть з вірусним гепатитом. 

  Від  27 листопада 2019 року в Україні впроваджено і діє Державна стратегія у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, завдяки реалізації якої:

  • вдасться попередити 90% нових випадків вірусних гепатитів;

  • 90% осіб, які хворіють на ВГ, будуть продіагностовані та знатимуть про свою хворобу;

  • до 90% хворих отримають лікування, яке буде ефективним і призведе до повного одужання (для ВГC) або ефективного контролю хвороби (для ВГB).

Згідно з ВООЗ, щотридцять секунд у світі від захворювання, що пов’язане із вірусними гепатитами, помирає одна людина. Саме тому необхідно діяти вже зараз: пройти тестування та почати лікування у разі позитивного результату.

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покривів, зокрема, статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

Найбільш небезпечними є вірусні гепатити В (ВГВ) та С (ВГС), які призводять до 96% всіх смертей, пов’язаних з вірусними гепатитами. Саме тому важливі профілактичні заходи. До них належить і тестування.

Періодичне тестування на вірусні гепатити варто зробити правилом. Передусім варто звертатися до сімейного лікаря, який може провести швидке тестування та у разі позитивного результату направити до вузькопрофільного спеціаліста.

Вираженість симптоматики при гепатиті залежить від типу вірусу. Захворювання може проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, диспепсичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності. Гепатит може перебігати безсимптомно або із слабко вираженою симптоматикою, тоді людина не підозрює про наявність у неї захворювання.

Для захисту від гепатитів важливо дотримуватися такої ж профілактики, як і при інших вірусних захворюваннях: мити руки, вживати в їжу вимиті та/або термічно оброблені продукти, мати індивідуальні засоби особистої гігієни, використовувати бар’єрну контрацепцію тощо. 

Проте найбільш надійним способом вберегтись від зараження цією хворобою є вакцинація. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. За власний кошт можна щепитись від гепатиту А. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Лікування вірусних гепатитів визначається Стандартами надання медичної допомоги дорослим та дітям.

Завдяки змінам у Стандартах раннє виявлення вірусних гепатитів стає більш можливими. Також спрощується маршрут пацієнта: якщо раніше людина мусила проходити дорогі обстеження, то сьогодні лікар може призначити лікування відразу після підтвердження діагнозу з мінімальним необхідним обсягом додаткових обстежень. 

Лікування вірусного гепатиту В довготривале. Завдяки регулярному прийому противірусних препаратів розмноження вірусу пригнічується і вірогідність розвитку цирозу печінки та гепатоцелюлярної карциноми значно знижується. Лікування безоплатне.

Бережіть себе та своїх близьких, не нехтуйте тестуванням на вірусні гепатити    та не відтерміновуйте лікування у разі позитивного тесту.

Пам’ятайте – вірусні гепатити виліковні!

 

Підготувала лікар-епідеміолог відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга КУБРАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь