Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Режим роботи в офісі влітку.

Дата: 18.07.2023 09:23
Кількість переглядів: 154

Фото без описуЗа комфортні умови праці відповідає роботодавець (ст. 21 КЗпП; ст. 13 Закону України “Про охорону праці” від 14.10.1992 № 2694 XII; ст. 4 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.1994 № 4004-XII).

Влітку для офісних працівників, які виконують роботу за комп’ютером, тобто не пов’язану з фізичним напруженням, оптимальна температура у приміщенні становить 23-25 °C. Відносна вологість повітря — не більше 40-60%. Однак таких показників не завжди вдається досягнути. Роботодавцям потрібно мати на увазі, що коли температура в офісі у теплий період року наближається до + 28 °C, працездатність працівників знижується, особливо, якщо вони перебувають на робочих місцях повний робочий день. А якщо температура   перевищує 30°C, то роботодавець повинен зробити більш серйозні кроки. Перш за все, повинен забезпечити відповідною кількістю холодних напоїв працівників та провітрити офіс вранці. Також, необхідно зменшити кількість понаднормових годин або дозволити гнучкі робочі години. При такій кімнатній температурі такі заходи вже  обов'язкові.

Перевищення температурної норми або інших показників мікроклімату є підставою для припинення роботи. Проте самовільно працівники залишити офіс не мають права, оскільки це є порушенням трудової дисципліни. У такому випадку потрібно повідомити керівництво про несприятливі умови праці. Адміністрація має провести відповідні виміри. Параметри мікроклімату на робочих місцях вимірюють на висоті 0,5-1,0 м від підлоги при роботі сидячи, 1,5 м від підлоги — при роботі стоячи.   

Якщо перевірка підтвердила, що температура в офісі перевищує норму, роботодавець може:

-    тимчасово надати для роботи інше приміщення;

-  залучити працівників у межах трудової функції до роботи на інших дільницях;

-  обладнати приміщення за допомогою кондиціонерів, вентиляторів, зволожувачів повітря.

 Якщо жоден із цих заходів не підходить, за погодженням із керівництвом   слід скоригувати графік роботи та скоротити час перебування працівників на робочих місцях.

Скоригувати графік роботи у спеку можна двома способами: ввести додаткові перерви або оголосити простій. Додаткові перерви оформлюють наказом, з яким ознайомлюють всіх працівників підприємства. Під час додаткових перерв працівники можуть залишати робоче місце і перебувати у комфортніших умовах. Такі перерви не збільшують тривалість робочого дня та входять до оплачуваного часу. За час простою у зв’язку з виробничою ситуацією, небезпечною для життя чи здоров’я працівників, за ними зберігається середній заробіток (ч. 3 ст. 113 КЗпП).

  

Лікар з гігієни праці відділення

епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань

Івано-Франківського районного відділу 

ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»

Євген ГУЛЬВАНЮК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь