Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Хвороба Лайма - це небезпечно!

Дата: 18.07.2023 09:21
Кількість переглядів: 186

   Фото без описуЩороку із настанням тепла і пробудженням рослин активізується ще одна, небезпечна загроза -  іксодові кліщі.

   Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) - це інфекційне трансмісивне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі.

Більшість випадків хвороби Лайма (інфекцію переносять кліщі) фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Лише третина хворих може пригадати епізод укусу кліща.

Сприйнятливість людей до захворювання висока.

Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо у лісах, лісопарках тощо. Від хворого до здорової людини збудник не передається.

Клінічні прояви бореліозу

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являється припухлість, свербіж, почервоніння, мігруюча кільцеподібна еритема, з'являється головний біль, підвищення температури тіла, озноб, загальне нездужання, а сам кліщ збільшується в розмірах.

Якщо не почати лікування вчасно, хвороба від укусу кліща може негативно вплинути на суглоби, нервову і серцево-судинну систему. З'являється біль в колінах, хоча часто він може мігрувати і супроводжуватися набряком. Після перенесеної хвороби протягом наступних кількох років люди нерідко страждають паралічами, слабкістю, менінгітом, порушенням рухових функцій кінцівок.

Саме наслідки хвороби Лайма є небезпечними. Вони розвиваються поступово і хворому не завжди можуть відразу поставити точний діагноз. При цьому людина може мати здоровий вигляд і не помічати будь-яких відхилень.

  Як уберегтися від кліщів?

Подбайте про відповідне вбрання: закрите взуття й одяг, головний убір.

Для захисту скористайтеся репелентом - спеціальним засобом, найчастіше у вигляді аерозолю, що відлякує кліщів. Обов’язково зверніть увагу на тривалість його дії та не забувайте використовувати повторно, коли час дії мине.

На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та не заходьте в траву.

Ретельно оглядайте себе та своїх близьких щодві години прогулянки. Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус.

Одразу після повернення додому ще раз огляньте близьких, дітей і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням.

Удома виперіть і попрасуйте одяг і речі, якими користувалися на прогулянці.

Якщо на природу брали домашнього улюбленця - його також слід оглянути на наявність кліщів.

Алгоритм дій, якщо ви виявили на тілі кліща.

Звернутися у травмпункт, де вам допоможуть витягнути кліща і проконсультують щодо подальших дій. Якщо поблизу немає лікаря, акуратно викрутити кліща обертальними рухами пінцетом або через марлю, продезінфікувати місце укусу. При можливості звернутись за консультацією до сімейного лікаря.

Постконтактна профілактика.

В осіб, які проживають на ендемічних територіях, швидке видалення кліща знижує ризик розвитку захворювання. Зараження малоймовірне, якщо тривалість прикріплення кліща становила менше 24 годин, та високоймовірне, якщо понад 72 години.

Як антибіотикопрофілактику хвороби Лайма рекомендовано однократний прийом 200 мг доксицикліну (для дітей старших 8 років — 4 мг/кг, не більше 200 мг). Рутинна антибіотикопрофілактика хвороби Лайма не рекомендована.

Не ігноруйте укуси комах. Бережіть своє здоров'я та своєї родини!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь