Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

МЕТЕОЧУТЛИВІСТЬ: ЯК МАГНІТНІ БУРІ МОЖУТЬ ВПЛИВАТИ НА НАШЕ ЗДОРОВ'Я ТА САМОПОЧУТТЯ

Дата: 12.07.2023 13:11
Кількість переглядів: 172

Фото без описуУсі коли-небудь чули, що магнітні бурі негативно впливають на самопочуття людини. Проте мало хто знає чому.

Що таке магнітна буря?

Земля має своє геомагнітне поле. Воно немов окремий невидимий шар, що огортає нашу планету і захищає її від космічної радіації, пилу.

На Сонці відбуваються вибухи і спалахи різної сили. Виникає потік заряджених частинок, що через кілька днів долітає до магнітного поля Землі і вдаряється об нього, спричинюючи коливання. Ці коливання називаються магнітними бурями. Вони тривають від 3 годин до кількох діб.

Сьогодні ми все частіше можемо спостерігати нестабільність магнітного поля Землі. Думка про те, що магнітні бурі погано позначаються на самопочутті деяких людей, є дуже поширеною.

Чимало людей жаліються, зокрема, на головний біль, мігрені, втому та підвищений тиск, пов'язуючи ці проблеми з магнітними бурями. За їхніми словами, самопочуття погіршується саме в періоди підвищеної сонячної активності.

Та чи дійсно є зв'язок? Все непросто. Єдиної думки щодо того, чи дійсно магнітні бурі можуть впливати на самопочуття, в науковій спільноті немає.

Деякі дослідники погоджуться, що геомагнітний вплив на людину - це реальність. Інші вважають наявні докази недостатніми, а окремі публікації своїх опонентів  такими, що не відповідають критеріям науковості.

Вивчення цього питання потребує подальших досліджень, кажуть вони, адже такі симптоми, як головний біль чи прискорене серцебиття можуть бути викликані й іншими причинами, і не мати до магнітних бур жодного стосунку.

Як магнітні бурі впливають на фізичне самопочуття людини?

Магнітні бурі значно впливають на організм людини. Метеозалежні люди можуть відчувати біль в серці, головні болі, слабкість, перепади настрою. Магнітні бурі, насамперед, впливають на стан нервової системи, зумовлюючи посилення емоційних реакцій. Зокрема: розвиток тривожних станів, підвищення агресивності, посилення страху та панічних проявів тощо. Тому, у дні підвищеної сонячної активності, варто зменшити фізичні та розумові навантаження.

Хто в зоні ризику?

На чутливість до погоди найбільш впливають такі чинники: стать, вік, спадковість і загальний стан здоров’я. Так, жінки більш схильні до зміни погоди, ніж чоловіки.

Найсильніше погодні аномалії діють на людей, що мають хронічні недуги: бронхіальну астму, артрит, ревматизм, серцеві захворювання. Метеозалежність часто розвивається і у тих, хто переніс струс мозку, страждає вегето-судинною дистонією або атеросклерозом.

Більший відсоток метеопатів (метеочутливих людей) проживає у великих містах, де умови довкілля більш негативно впливають на людей. Забруднення повітря, смог, шкідливі викиди, вихлопні гази - все це посилює прояви метеозалежності.

Як впливають магнітні бурі на людину?

Найбільшого удару зазнають люди похилого віку, вагітні, діти і особи з серцево-судинними та іншими хронічними патологіями. Приблизно 70 % інфарктів, гіпертонічних кризів та інсультів відбувається саме в ці періоди. Симптоми, що можуть виникнути при магнітній бурі:

  • Головний біль. Коливання магнітного поля передаються на мозок, який також має своє поле, спричинюючи цей симптом. Варто відзначити, що болить не сам мозок, а його оболонки.

  • Втома, розсіяність уваги. Мозок відповідає за адаптацію до навколишнього середовища. Коли виникає магнітна буря, умови різко змінюються, він починає працювати в посиленому режимі, швидко виснажується.

  • Ломота в суглобах, або як в народі кажуть "крутить суглоби". Це часта скарга літніх людей, або осіб, що перенесли в минулому травми.

  • Підвищення тиску, серцебиття. Кров згущується, кисень не доходить до органів в достатній кількості, від чого вони страждають. Компенсаторно, організм намагається посилити кровообіг в тканинах , підвищивши тиск і частоту серцевих скорочень.

  • Зниження настрою, апатія, тривога, безсоння.

  • Загострення хронічних хвороб.

Як боротися із метеочутливістю?

Остаточно позбутися метеочутливості, на жаль, неможливо. Проте знизити прояви її симптомів цілком реально. Перший крок в боротьбі із метеочутливістю – це відмова від шкідливих звичок (зловживання алкоголем, кофеїном, тютюнопаління, надмірне споживання солодкого). Дотримуйтесь режиму дня. Контролюйте свої емоції та рівень психологічного напруження протягом дня. Якщо фізичний стан дозволяє – займіться фізичною активністю. Все це допоможе знизити рівень психологічної напруженості.

Так, медики рекомендують щодня перебувати на свіжому повітрі не менше 30 хвилин, регулярно займатися спортом та загартовувати організм, більше відпочивати і вести здоровий спосіб життя. Крім того, позбутися від симптомів метеозалежності можна, дотримуючись дієти. Слід відмовитися від важкої їжі, краще харчуватися частіше, але невеликими порціями, віддаючи перевагу рослинним та молочним продуктам. З приємних процедур метеозалежним людям показані масаж, ароматерапія і лікувальні душі. 

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь