Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Івано-Франківська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби пройшла акредитацію на проведення широкого спектру досліджень

Дата: 28.06.2023 13:47
Кількість переглядів: 47

Фото без описуІвано-Франківська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби є лабораторно-діагностичною установою Головного управління Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області з питань лабораторної діагностики хвороб тварин, птиці, риб, бджіл та оцінки якості і безпеки сировини та продуктів харчування, напоїв, води, кормів і кормових добавок, а також санітарно-гігієнічних досліджень об’єктів державного нагляду.

У жовтні минулого року в лабораторній мережі області проведено реорганізацію, після якої до складу Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби увійшли 4 відділи (Коломийський, Калуський, Рогатинський, Снятинський) та 16 дільниць лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках (смт. Богородчани, м. Надвірна, м. Тлумач, м. Тисмениця, м. Яремче, м. Івано-Франківськ, м. Коломия, м. Косів, смт. Верховина, м. Снятин, м. Городенка, м. Калуш, м. Долина, смт. Рожнятів, м. Рогатин, м. Бурштин). 

У березні 2023 року регіональна лабораторія разом з приєднаними відділами та дільницями успішно пройшла переакредитацію згідно вимог до компетентності випробувальних лабораторій ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 року на проведення досліджень у сфері: відбір проб, проведення органолептичних, мікробіологічних, мікологічних, радіологічних, фізико-хімічних, хроматографічних, хіміко-токсикологічних випробувань зразків продукції, сировини тваринного, рослинного і біотехнологічного походження, комбікормів, вітамінних препаратів та води; виявлення ГМО та проведення молекулярно-генетичних досліджень; проведення патоморфологічних, вірусологічних, імунологічних, паразитологічних, бактеріологічних випробувань; вимірювання фізичних факторів робочих місць, житлових, нежитлових, громадських, виробничих приміщень, будинків та споруд, селищної території; фізико-хімічні випробування повітря робочої зони, атмосферного повітря, повітря житлових, нежитлових, громадських, виробничих приміщень, будинків та споруд; випробування харчових продуктів на ринках ДЛВСЕ.

Атестат акредитації зареєстрований у Реєстрі 19 березня 2023 року за №20100, дійсний до 18 березня 2028 року, лабораторія акредитована на 354 показники та 893 методики; регіональна лабораторія уповноважена Держпродспоживслужбою на проведення випробувань.

Відповідно до повноважень, лабораторія на сучасному рівні проводить дослідження:

-  харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження;

-  кормів, кормової сировини, комбікормів, преміксів;

-  води (питної, природних водойм, господарського призначення, стічні води);

- дослідження у сфері санітарного законодавства: вода питна, харчові продукти, в т. ч готові харчові продукти на калорійність та мікробіологічні показники, змиви з об’єктів навколишнього середовища (школи, садочки, табори);

-  факторів середовища життєдіяльності людини;

- діагностику хвороб тварин, птиці, риб та бджіл інфекційного та неінфекційної етіології.

Також лабораторія виконує плани державного моніторингу продуктів рослинного походження (визначення токсичних елементів пестицидів, мікотоксинів, радіонуклідів та мікробіологічних показників) та державного контролю сальмонельозу птиці.

Регіональна лабораторія забезпечена кваліфікованим персоналом, сучасними засобами вимірювання та випробувальним обладнанням. Метрологічні і технічні характеристики устаткування відповідають вимогам Міжнародних стандартів і дозволяють отримати достовірні результати вимірювань. Це дає можливість проводити широкий спектр досліджень, скоротити їх час, забезпечити достовірні результати.

Спеціалісти відділів постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень, приймають участь у навчаннях та міжлабораторних порівняннях-раундах професійного тестування. Результати досліджень лабораторії визнаються на міжнародному рівні.

В найближчих планах – розширити сферу акредитації на проведення досліджень пріонних інфекцій, визначення вмісту транс-жирних кислот у відсотках від загальної кількості жирних кислот у харчових продуктах (жирах, олії, маргарині, спредах).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь