Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

І знову ботулізм!

Дата: 23.06.2023 09:56
Кількість переглядів: 150

Фото без опису   20 червня 2023р зареєстровано 2 нових  випадки ботулізму, цього разу у мешканців Коломийського району. Хвороба виникла після вживання м’ясних консервів (паштету) домашнього виготовлення. Діагноз встановлено вчасно, хворих госпіталізовано. Після надання кваліфікованої допомоги, введення ботулінічного антитоксину стан хворих задовільний.

   Нагадуємо, що ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Токсин клостридій - ботулотоксин - починає вироблятися тільки без доступу кисню, за неправильних умов виготовлення, зберігання чи транспортування продукту харчування.

   Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м‘ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Багато випадків отруєння ботулотоксином  виникають від вживання консервованих грибів.  

З метою попередження захворювання на ботулізм  не рекомендується:

- купувати на ринках у приватних осіб, тим більше, у місцях несанкціонованої торгівлі, м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену і м’ясопродукти. копчені в домашніх умовах. Купуйте вище згадані продукти   тільки при наявності у продавця документів з інформацією  про походження, термін виготовлення, умови зберігання та реалізації.

- вживати їжу з банки з найменшим здуттям кришки, нещільно закриті, з яких щось витікає, відчувається дивний або неприємний запах.

    Уникайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року. При виготовленні  консервів з м’яса, риби, грибів в домашніх умовах дотримуйтесь технології приготування (температура, час, інгредієнти та ін.) і зберігання готового продукту.

    Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх    зберігали або транспортували належним чином.

   Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими  - ботулізм  не можна визначити за кольором або смаком: мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує органолептичні (смакові) якості продуктів.

      При перших ознаках хвороби після споживання вищезгаданих продуктів (гострий гастроентерокорліт, нудота, блювота, запаморочення, порушення зору, сухість у роті, затруднене ковтання та ін.) терміново звертайтесь за медичною допомогою!  

         Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.  

 

Лікар із загальної гігієни

Лідія Попова


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь