Що таке «жорсткість» води?
Жорстка вода- на перший погляд незначний фактор, який щодня впливає на життя більшості людей. Чому так відбувається? Щоб відповісти на це запитання. необхідно спочатку зʼясувати , що розуміють під терміном «жорстка вода».
Жорстка або тверда вода – це вода з високим вмістом мінералів, зокрема, кальцію (Ca2+) та магнію (Mg2+) (інколи – солей заліза). В нормі загальна жорсткість питної води має складати 3-4 ммоль/дм³. А різна кількість солей жорсткості у різних регіонах пов’язана з тим, що вода є розчинником. Проходячи через різні шари ґрунту, породи, вона насичується мінералами. Відповідно, чим більше кальцію, магнію та інших солей жорсткості в землі – тим більший буде їх рівень у воді.
Розрізняють кілька видів жорсткості води:
- постійна жорсткість (некарбонатна) – це вміст у воді нітратів магнію і кальцію, сульфатів, хлоридів;
- тимчасова (карбонатна) – вміст кальцію і магнію;
- загальна – наявність усіх сполук, характерних для постійної і тимчасової жорсткості.
Найчастіше ми маємо справу із тимчасовою жорсткістю води, а от постійна зустрічається вкрай рідко. Визначивши загальну жорсткість, можна виділити кілька видів води згідно з українськими стандартами.
Класифікація води за жорсткістю
Група води |
Загальна жорсткість води, ммоль/ дм³ |
Дуже м’яка |
до 1,5 |
М’яка |
1,5–4,0 |
Середня жорсткість |
4,0–8,0 |
Жорстка |
8,0–12,0 |
Дуже жорстка |
більше 12,0 |
У невеликих кількостях і кальцій і магній корисні для нашого організму. При цьому регулярне вживання жорсткої води може негативно позначитися на нашому здоров'ї. Є ризик зіткнутися з такими побічними ефектами, як:
- поява піску або каміння в нирках або сечовому міхурі;
- посилення проблем із серцем;
- сухість шкіри, а на чутливій - з'являється роздратування та свербіння;
- розвиток у дітей атопічного дерматиту.
Крім шкоди здоров'ю, жорстка вода приносить й інші неприємності, такі як:
- швидка поломка побутової техніки, через утворення накипу на нагрівальних приладах;
- підвищена витрата електрики у побутовій техніці;
- велика витрата миючих засобів;
- кава менш ароматна і смачна;
- овочі та м'ясо довше варяться;
- решта страв стає менш смачним;
Міжнародні нормативні документи, що встановлюють нормативи якості води, не нормують твердості води, тільки окремий вміст у воді іонів кальцію (Ca2+) та магнію (Mg2+). В Україні норми загальної твердості для питної води визначено в ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».
Нормативи загальної жорсткості води
Вид води |
Нормативи загальної жорсткості, ммоль/ дм³ |
Нормативний документ |
Водопровідна вода |
до 7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Вода з колодязів і каптажів джерел |
до 10,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Фасована з пунктів розливу і бюветів |
до 7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
За фізіологічною повноцінністю мінерального складу питної води |
1,5–7,0 |
ДСанПіН 2.2.4-171-10 |
Вода підприємств банно-оздоровчого призначення (для басейнів) |
до 7,2 |
ДБН В.2.2-11:2002 |
Отже, ми зʼясували, яка жорсткість води є оптимальною для нашого організму. Для того, щоб дізнатися, чи відповідає вода гігієнічним вимогам по санітарно-гігієнічних і мікробіологічних показниках, рекомендуємо зробити аналіз в санітарно-гігієнічній лабораторії Івано-Франківського районному відділу Державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», м. Івано-Франківськ, вул. Арсенича-Березовського Миколи, 6.
Біолог санітарно-гігієнічної лабораторії
Івано-Франківського районного відділу
ДУ « Івано- Франківський ОЦКПХ МОЗ»
Оксана БОЙКО