Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Користь ягід для здоров'я

Дата: 07.06.2023 15:29
Кількість переглядів: 32

   Фото без описуСезон фруктів та ягід на носі.  У чому користь ягід для людини, які ягоди на що впливають, а коли краще утриматися від споживання ягід  

   Будь-які ягоди, а особливо лісові – це чудове джерело антиоксидантів, що зберігають наші судини, шкіру та навіть пам'ять, а деякі ягоди містять корисні речовини, які захищають організм від ризику появи та розвитку пухлин. Ягоди містять потрібну для мікрофлори нашого кишківника клітковину, низку вітамінів, зокрема вітамін С, мікроелементів та інших біологічно активних речовин. Антиоксиданти, що містяться в ягодах, знижують оксидантний стрес у клітинах. Багато ягід має незначну кількість цукру та багато клітковини, вітамінів, тому вони є корисними при цукровому діабеті.

 Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічної нутриціології (American Journal of Clinical Nutrition), показало, що споживання принаймні 1 склянки суміші різних ягід протягом 8 тижнів супроводжувалося збільшенням рівня «доброго» холестерину   і зниженням артеріального тиску серед осіб від 45 до 65 років – ефекти, що допомагають запобігти серцево-судинним хворобам.    Вважається, що поліфеноли в складі ягід здатні сприяти збільшенню оксиду азоту – речовини, що розширює судини, знижуючи в такий спосіб артеріальний тиск. Дослідження, проведене в Університеті Флориди (Florida Study University)   свідчить, що поліфеноли можуть сприяти збереженню міцності кісток (щільності кісткової тканини),     поліфеноли (компоненти ягід) сповільнюють процеси остеопорозу, зберігають здоров’я кісток. Відтак споживання навіть невеликої кількості ягід щоденно (¼ склянки) зберігатиме ваші кістки міцними та здоровими.        

     Вже зараз ми можемо ласувати полуницею. Отже, про неї докладніше.

   Ця солодка, схожа на серце ягода є багатою на вітамін С, фолієву кислоту, клітковину та антиоксиданти. Полуниці можуть допомогти знизити високий артеріальний тиск і холестерин; знижують рівень маркерів запалення IL-1β, IL-6, C-реактивний білок (CRP); допомагають контролювати рівень цукру в крові, запобігають старінню клітин мозку. 

 Полуниця -  сильний антиоксидант і покращує кровообіг. Полуниця містить два вітаміни, які діють як антиоксиданти в організмі — вітамін A (у вигляді бета-каротину) та вітамін C (у вигляді аскорбінової кислоти). Обидва діють як перша лінія захисту організму. Антиоксиданти, що містяться в полуниці, допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань, пригнічуючи утворення “поганого” холестерину. А також  вони покращують функцію судин та тиск, зменшуючи схильність до розвитку згустків (тромбоз).

   Крім того, полуниця сприяє детоксикації (очищенню) організму, допомагаючи відновити здоров’я шлунково-кишкового тракту. Клітковина, вітамін А та С, що містяться в ягоді, є важливими елементами, що стимулюють детоксикацію організму.

   У ягодах полуниці багато флавоноїдів, особливо антоціанідинів, які покращують когнітивні властивості. Скажімо, наявність ягід у раціоні може допомогти з проблемами пам’яті та уникнути розвитку таких хвороб, як хвороба Альцгеймера та деменція.

   Також у цій солодкій ягоді міститься значна кількість марганцю. Він важливий для нормальної роботи нервової системи та здоров’я мозку. Це мінеральна речовина, яка необхідна для формування кісткової та сполучної тканин, згортання крові тощо.

   Полуницю використовують навіть у косметології, адже в ній багато вітаміну С, що добре впливає на імунітет, здоров’я шкіри, волосся та нігтів.

   В аптеках можна знайти масло з насіння полуниці. Воно добре зволожує шкіру і додається до різних косметичних засобів. У косметології активно використовують пюре з полуниці для освітлення та живлення шкіри.

  З полуницею виходять неймовірно смачні десерти,  цю ягоду можна використовувати й з іншими продуктами.  

   Попри велику кількість вітамінів і солодкий смак, полуниця може завдавати шкоди людям, оскільки є сильним алергеном. Харчова алергія від полуниці — це реакція аутоімунної системи, яка може спричинити свербіння, запалення шкіри, розлад шлунка, зокрема діарею та блювання. Тому якщо після вживання полуниці у вас виникають проблеми зі здоров’ям, треба перевірити, чи є у вас алергія на полуницю.

    Ще однією загрозою для організму людини може бути велика кількість пестицидів, що міститься в ягоді. Адже кожен продавець хоче швидше виростити полуницю і продати — що раніше, то більше можна заробити. Тож не радимо купувати дуже ранню полуницю.

   Суниця. Лісова суниця   – кисло-солодка дрібна ягода з приємним запахом. Джерело вітаміну С, каротину, фолієвої кислоти (вітамін В9). Рекомендована особам із цукровим діабетом, при лікуванні хронічного гастриту, допомагає травленню, запобігає серцево-судинним захворюванням, знижує ризик пухлинних захворювань, допомагає при артеріальній гіпертензії, корисно впливає на стан очей, рекомендована при гепатитах, сприяє очищенню організму (детоксикації, детоксу), допомагає лікувати захворювання горла, сприяє зміцненню імунітету, нейтралізує шкідливий вплив токсинів на печінку, уповільнює процеси старіння організму. Також ягоди суниці мають високий вміст заліза, калію, марганцю, фосфору, кальцію. Листки суниць теж можуть використовуватись як джерело вітаміну С.

   Чорниця. Чорниця віддавна відома як ягода, що покращує зір,  запобігає віковим проблемам зору, як, наприклад, розвиток макулярної дегенерації чи катаракти .  Багато наукових досліджень свідчить, що чорниці сприяють зниженню запального процесу. Деякі дослідження вказують на зв'язок між споживанням чорниць та збільшенням рівня «доброго» холестерину (ЛПВГ, HDL cholesterol), зменшенням «поганого» холестерину (ЛПНГ, LDL cholesterol). Ягоди чорниці позитивно впливають на зниження ризику серцево-судинних хвороб та цукрового діабету. Варто вживати чорниці, як і інші ягоди, свіжими або замороженими шляхом швидкої (шокової) заморозки.

    Смородина. Смородина надзвичайно багата на вітамін С – у 100 г міститься подвійна доза добової потреби дорослої людини в цьому вітаміні. Також смородина містить помірну кількість заліза, що завдяки вітаміну С добре засвоюється організмом. Темно-синій колір смородини пов'язаний із наявністю поліфенолів, що є добрими антиоксидантами.

Коли краще утриматися від ягід?

    Якщо ви мали алергію на ягоди в минулому, варто обережно пробувати, чи немає проявів алергії й тепер.  

    Обережно варто споживати ягоди при різноманітних гастритах, синдромі подразненого кишківника та інших шлунково-кишкових захворюваннях, адже в ягодах міститься велика кількість органічних кислот, що можуть провокувати підвищення кислотності в шлунку та інші загострення перебігу гастритів.  

   Також велика кількість клітковини ягід може сприяти швидкому вивільненню кишківника в осіб, схильних до діареї.

   Схильність до низького артеріального тиску.   Як було зазначено вище , деякі ягоди збільшують концентрацію оксиду азоту в судинах, що, свою чергою, сприяє їх розширенню, яке може призвести до падіння артеріального тиску, появи ортостатичних реакцій (явище запаморочення при різкому вставанні на ноги із сидячого чи лежачого положення).

Ризик отруєння ягодами

Збираючи ягоди в лісі, варто розрізняти їстівні та потенційно отруйні ягоди. До прикладу, в Україні поширені вовчі ягоди (вовче лико), – на Поліссі, у Карпатах, Розточчі, Опіллі, у правобережному лісостепу. Усі частини вовчих ягід звичайних дуже отруйні, викликають запалення слизових оболонок, слабість, тремтіння, розширення зіниць, пронос, блювання, непритомність. 

         Отже, в літню пору встигніть насолодитися корисними ягодами   і будьте здорові!

 

Лікар з загальної гігієни

Лідія ПОПОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь