Профілактика ХОЛЕРИ
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Характерні симптоми холери:
-
частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
-
через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;
-
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
-
холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
-
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
-
задишка, різка слабкість.
Нагадуємо прості правила, як запобігти недузі. Для запобігання захворювання на холеру необхідно:
-
дотримуватись правил особистої гігієни;
-
вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої;
-
для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо використовувати воду лише з перевірених безпечних вододжерел;
-
не використовувати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів, а також уникати вживання сирих морепродуктів (креветки, молюски тощо);
-
запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, так як вони можуть механічним шляхом переносити збудники інфекційних хвороб;
-
уникати відпочинку у невстановлених місцях;
-
під час купання у водоймищах старатись не заковтувати воду;
-
уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційних кишкових захворювань.
У разі розладу кишкового тракту (блювота, пронос) негайно звертайтеся до лікаря. Самолікування в цьому випадку небезпечне, хвороба розвивається дуже швидко. Не відмовляйтеся від госпіталізації, якщо були в контакті з хворим або на цьому наполягає медпрацівник.
Підготував лікар-епідеміолог відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)та
профілактики інфекційних захворювань
Олег Юрчишин