НЕБЕЗПЕКА З ХОЛОДИЛЬНИКА «ЯК НЕ ОТРУЇТИСЯ ПРИ ВІДКЛЮЧЕННІ ЕЛЕКТРИКИ»
Поради щодо збереження продуктів у холодильниках і морозильних камерах при відключенні електрики :
- норма температури у холодильнику - не більше +4 градуси, у морозильній камері - не більше 0 градусів. При вищій температурі продукти псуються.
Як запобігти псуванню продуктів при відключенні електрики:
- заморозьте заздалегідь контейнери з водою.
- купіть сухий або блоковий лід.
- не залишайте відкритими двері холодильника та морозильної камери. При закритих дверях продукти не зіпсуються у холодильнику 4 години, у морозильній камері - 48 год, якщо вона повністю заповнена, 24 години - якщо не повністю.
Якщо електрики нема понад 4 години - поставте у холодильник лід.
Контролюйте температуру у холодильнику з додатковим льодом. Якщо вона більша за 4 градуси тепла - продукти вживати не можна.
Які продукти з холодильника варто викинути:
- м'ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони понад 4 години побули при температурі вищій за 4 градуси тепла.
- їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- продукти, які викликають сумніви у безпечності.
Які продукти можна їсти чи повторно заморозити:
- ті, які містять льодові кристали
- температура яких 4°С або нижча.
Завідувач відділенням епідеміологічного
нагляду (спостереження) та
профілактики неінфекційних захворювань
Юрій РОМАНЮК