Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке кліщовий енцефаліт?

Дата: 22.05.2023 16:03
Кількість переглядів: 64

Кліщовий енцефаліт– це захворювання, що викликається вірусом. Цей вірус поширюється через укуси інфікованих кліщів. (Також зафіксовано рідкісні випадки інфікування через вживання молока інфікованих кіз, корів чи овець або сиру з цього молока). Вірус поширюється кліщами з родини Ixodidae. Кліщі інфікуються, коли живляться кров’ю інфікованих хребетних тварин – зокрема, невеличких гризунів – і після цього можуть інфікувати  людей, кусаючи їх, аби поживитись їхньою кров’ю. Період найбільшої активності кліщів припадає на період з квітня по листопад.

Вірус кліщового енцефаліту зустрічається в багатьох країнах Європи (включно з Україною) та Азії.  Кліщі, що можуть поширювати інфекцію, найбільш активні в теплі місяці року (з квітня по листопад). Середовищем проживання кліщів є лісові масиви та трав’яні ділянки. Тож особи, що проводять багато часу на природі через виконання професійних обовязків або з метою відпочинку, мають найбільший ризик інфікування вірусом кліщового енцефаліту.

Згідно даних Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) щорічно в світі фіксується від 10 до 12 тисяч випадків захворювання (ВООЗ вважає, що кількість реальних випадків захворювання є значно вищою).

 

Яка ситуація із захворюваністю на в Україні?

Згідно даних Центру громадського здоровя МОЗ України в Україні було зафіксовано 2 випадки захворювання на КЕ в 2020 році. Після цього нові випадки не фіксувалися.

 

Які симптоми захворювання?

Більшість людей, інфікованих вірусом, не матимуть симптомів. В осіб з симптомами час від укусу кліща до появи симптомів зазвичай складає 7-14 днів, але може варіювати від 4 до 28 днів.

Тяжка форма захворювання часто призводить до інфекції мозку (енцефаліту) чи оболонок головного та спинного мозку (менінгіту)

Перші симптоми можуть включати лихоманку, головний біль, блювоту та слабкість. За кілька днів можуть розвинутись більш серйозні симптоми:                       -сплутана свідомість; 

-порушення координації рухів;

-складнощі з говорінням;

-слабкість в руках чи ногах;

-судоми.

Іноді перші симптоми продовжуються кілька днів і повністю минають, але приблизно за тиждень розвиваються більш серйозні симптоми (так зване “двофазне захворювання”). Специфічного лікування хвороби не існує, тільки симптоматичне (полегшення симптомів).

Як захиститися від кліщового енцефаліту?

Ризик інфікування можна зменшити, використовуючи репеленти та уникаючи відкритого одягу на природі. Проте більш надійною профілактикою захворювання є вакцинація.

 

Підготував

Лікар-епідеміолог Івано-Франківського районного відділу

Олег ЮРЧИШИН


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь