Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сальмонельоз - це небезпечно!

Дата: 16.05.2023 08:52
Кількість переглядів: 156

Фото без описуСтаном на 01.05.2023року протягом 4 місяців зросла кількість випадків захворювань на сальмонельоз.

В Івано-Франківській територіальній громаді спостерігається ріст захворюваності на сальмонельоз.

  В 2023 році зареєстровано 7 випадків захворювань на сальмонельоз в тому числі у дітей до 17 років (3 випадки)  проти 4 випадків за аналогічний період минулого року. Зростання кількості випадків становить 42,9%.

Сальмонельоз - це гостре  інфекційне захворювання, яке передається через продукти харчування, а також контактно-побутовим шляхом. Особливо уразливими до сальмонельозу є діти раннього віку, особи похилого віку.

Збудником захворювання є бактерії роду Salmonella. Вони зберігаються тривалий час у зовнішньому середовищі та продуктах харчування, розмножуючись в них. Наприклад, у молочних продуктах за температури +4 градуси сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці кімнатної температури - до 4-10 діб, у холодильнику, в сирах - від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєдіяльність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах - від 6 до 130 днів. Соління та копчення м'ясних виробів не захищає від розмноження збудника.  

Як відбувається зараження?

Основним джерелом інфекції для людини є велика рогата худоба, свині, домашні тварини, птахи, а також можуть бути і люди , хворі на сальмонельоз. Особливо небезпечними є здорові носії, якщо працюють на харчових підприємствах, дитячих дошкільних закладах, пологових будинках.

Інфікування відбувається після вживання м'ясних, рибних та молочних продуктів, яєць та виробів з них, молока, овочів та фруктів.

Основні симптоми захворювання: загальна слабкість, підвищення температури тіла, блювання та часті випорожнення, біль в животі, можуть спостерігатися судоми гомілкових м'язів.

Тому важливу роль у запобіганні даного захворювання відіграє профілактика. Насамперед необхідно дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед прийомом їжі, після відвідування туалету, контакту з домашніми тваринами.

Щодо продуктів харчування необхідно виконувати певні правила:

  • продукти, які швидко псуються (ковбаси, молочні продукти, страви з м'яса), зберігати в холодильнику;

  • не слід вживати м'ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, тому що продаються без ветеринарно-санітарного контролю;

  • м'ясо, птицю, яйця вживати тільки після достатньої термічної обробки;

  • яйця перед використанням  необхідно замочити в 2% розчині харчової соди  на 30 хвилин, а потім промити теплою водою, заборонено вживати сирі яйця;

  • домашнє молоко слід перекип'ятити;

  • мити овочі та фрукти;

  • уникати харчування у сумнівних закладах, особливо в літній період часу;

  • дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх будинках.

Пам'ятайте, запобігти захворюванню краще, ніж його лікувати! Бережіть себе!

 

Підготувала лікар-епідеміолог

відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)

та профілактики інфекційних захворювань

Ольга ГОЛУБЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь