Олешанська територіальна громада
офіційний сайт
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Пребіотики і пробіотики

Дата: 12.05.2023 09:01
Кількість переглядів: 211

Фото без описуКожен з нас хоч раз в житті чув слова «пробіотик» та «пребіотик», особливо коли лікар призначав лікування антибіотичними препаратами. Давайте розберемось з цими двома поняттями, тому що інколи пробіотики плутають з пребіотиками. Це не одне й те ж, хоча і ті і інші мають життєво важливе значення для здоров’я. Вони допомагають нашому організму покращити функції перетравлення їжі та зміцнюють імунну систему.

Пробіотики — живі мікроорганізми, які забезпечують корисну дію на організм споживача, нормалізуючи склад та функції мікрофлори шлунково-кишкового тракту.

Найчастіше як пробіотики застосовують види бактерій Laсtobacillus і Bifidobacteium, але цю роль також відіграють і дріжджі Saccharomyces boulardii а також багато інших видів бактерій-пробіотиків (непатогенні разновиди Е. coli, непатогенні різновиди Bacillus (B. subtilis), непатогенні різновиди Enterococcus (E. faecium, E. salivarius), молочнокислий стрептокок Str. thermophilus. Кожен рід бактерій містить значну кількість видів, в кожного виду є різноманітні штами. Нещодавно в Європейському Союзі як харчовий продукт зареєстрували Clostridium butyricum. Молочнокислі бактерії, включаючи вид Lactobacillus, ферментація яких протягом тисячоліть використовувалась для збереження їжі, можуть діяти і як засіб для ферментації і, до того ж, потенційно здатні позитивно впливати на стан здоров’я.

Це важливо пам’ятати, тому що різні штами можуть бути по-різному корисними для різних органів нашого тіла. Наприклад, штам Shirota виду Lactobacillus casei підтримують імунну систему і допомагають просуванню їжі через кишечник, штам Bulgaricus виду Lactobacillus delbrueckii корисний для людей, не здатних перетравлювати лактозу, що міститься у молоці та молочних продуктах.

Ці мікроорганізми відіграють роль імунної системи в слизовій оболонці кишечника. Вони не дозволяють патогенам чи шкідливим мікроорганізмам рости і розвиватися. Пробіотики допомагають стимулювати шлункові соки і натуральні ферменти, необхідні для правильного травлення, зменшують кількість і виразність побічних ефектів антибіотиків, сприяють розщепленню солей жовчних кислот і нормалізації ліпідного обміну. Споживання кисломолочних продуктів, що містять пробіотики, допомагає захистити організм від великої кількості захворювань.

На сьогоднішній день широкому колу споживачів доступні в достатньому асортименті пробіотичні продукти: кефір, простокваша, ряжанка, сир, йогурт, мацоні, айран, рікотта та інші кисломолочні продукти. 

Пребіотики – це різні органічні речовини, переважно, рослинного походження, які відіграють важливу роль в нормальному функціонуванні шлунково-кишкового тракту, а також є поживним середовищем для фізіологічної мікрофлори (бактерій). Пребіотики повинні входити в щоденний раціон харчування людини, але, на жаль, сучасний ритм життя, побутові проблеми, хвороби та інші чинники іноді не дозволяють нам харчуватися повноцінно.

Пребіотики є типовим вуглеводом, який є основою для пробіотиків. Корисна дія пребіотиків починається безпосередньо в товстому кишечнику, де стимулюється ріст та активність корисних живих мікроорганізмів (пробіотиків), забезпечуючи їх стійкість і тим самим захищаючи організм від шкідливих речовин. Пробіотики і пребіотики можуть споживатись окремо, але разом вони дають більш швидкий позитивний ефект.

Вони призначені для того, щоб стимулювати імунну систему, сприяючи розвитку корисних бактерій в кишечнику, а також перешкоджаючи росту патогенних мікроорганізмів. Пребіотики перешкоджають утворенню закрепу і запальних захворювань кишечника, вони допомагають зменшити газоутворення і сприяють кишечному потоку, відновлюють нормальну мікрофлору кишечника, стимулюють синтез вітамінів групи В і К, а також допомагають поглинати деякі мінерали, наприклад, кальцій і магній.

До пребіотиків відносяться моно-, оліго- і полісахариди (олігофруктоза, інулін, галакто-олігосахариди, лактулоза, лактітол, пантотенат кальцію, параамінобензойна кислота, харчові волокна (клітковина), целюлоза, екстракти водоростей, дріжджів, моркви, картоплі, кукурудзи, рису, кабачка, часнику, сорбіт, ксиліт, ксилобіоза, рафіноза, пектини, хітозан, декстрин, глутамінова кислота, аргінін, валін, вітаміни А, Е, С, глутатіон, каротиноїди, селен, ейкозапентаїнова кислота та ін.).

Пребіотики містяться:

— в продуктах харчування (максимальний вміст у свіжих молочних продуктах, кукурудзі, крупах, хлібі, цибулі, часнику, горосі, квасолі, неочищених злаках, аспарагусі, бананах, артишоці, в інших фруктах і овочах);

— в численних варіантах клітковини і висівок;

— в фармацевтичних препаратах і БАДах.

Лактулоза і лактоза позитивно впливають на формування здорової мікрофлори кишечника; інулін виводить з організму шлаки, зміцнює імунітет; целюлоза також виводить з організму шкідливі речовини і сприяє розмноженню корисних бактерій.

Кожен, хто стикається з порушенням роботи кишечника, повинен розуміти різницю в пробіотиках і пребіотиках. З профілактичною метою краще приймати пребіотики і пробіотики природного походження, з лікувальною метою (за наявності захворювань) — пробіотики і пребіотики у вигляді фармацевтичних препаратів і БАДів за рекомендацією лікаря. 

Наведемо приклади натуральних пробіотиків і пребіотиків:

 

Пробіотики

  • Кефір

  • Йогурт

  • Квашена капуста

  • Соління

  • Деякі види сиру

  • Квас

  • Кімчі, темпе, натто, місо (страви з бобових)

Пребіотики

• Яблука

• Банани

• Свіжа капуста

• Полуниця

• Часник

• Спаржа

• Злаки

Таким чином, пробіотики та пребіотики:

  • сприяють нормалізації функцій ШКТ;

  • відновленню балансу мікрофлори;

  • поліпшують травлення та засвоєння їжі;

  • допомагають знизити вираженість проявів алергії;

  • відновлюють баланс мікрофлори, порушений внаслідок лікування антибіотиками;

  • підтримують рівновагу імунної системи.

 

Біолог санітарно-гігієнічної

лабораторії Івано-Франківського

районного відділу ДУ «Івано-Франківський

ОЦКПХ МОЗ»

Оксана ПИВОВАР


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь